„A pénzen innen és túl” címmel szervez konferenciát a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány

Hazai – 2016. február 16., kedd | 19:11

Február 19-én és 20-án a budapesti Új Városházán a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) kétnapos konferenciát rendez, amelynek középpontjában az a kérdés áll, hogy lehet-e meghatározó tényezője a moralitás az alapvető pénzügyi-gazdasági folyamatoknak.


A 2008-ban kezdődő gazdasági válság és az elmúlt idők pénzügyi-gazdasági botrányai egyre inkább felkeltik az érdeklődést az erkölcs iránt. Számos publikáció, kutatás, céges gyakorlat foglalkozik a kérdéssel: lehet-e meghatározó tényezője a moralitás az alapvető pénzügyi-gazdasági folyamatoknak? A kérdés megválaszolása a pénzügyek terén jelenti a legnagyobb kihívást. Erre tesz kísérletet a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány az ÉrMe Üzleti Hálózattal közösen szervezett, számos neves külföldi és hazai szakértőt felvonultató kétnapos rendezvényén.

Egyre több fórum fogalmazza meg a paradigmaváltás szükségességét a pénzügyi-gazdasági gondolkodásban, és a hagyományos gazdasági sémán túli gondolkodás is megélénkült a gyakorlati életben. A megújuláshoz a keresztény egyházak társadalmi, gazdasági tanításai – köztük a katolikus egyház évszázados társadalmi tanítása is – megfelelő elméleti alapot adnak.

A közelmúltban alakult KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány A pénzen innen és túl címmel pénzügyi és egyben etikai-filozófiai szakkonferenciát rendez február 19-én és 20-án a budapesti Új Városháza épületében (V. kerület, Váci utca 62–64.).

A kétnapos rendezvény főszervezője, Baritz Sarolta Laura OP olyan neves külföldi és hazai gazdasági szakembereket hívott meg, mint Charles M. A. Clark, a New York-i St. John’s University közgazdászprofesszora, vezető kutatója; Paul Dembinksi, az Observatoire de la Finance alapítvány igazgatója, a Fribourgi Egyetem tanszékvezető professzora; Helen Alford OP, a római Pápai Szent Tamás Egyetem professzora; John D. Mueller, az Economics and Ethics Program igazgatója; Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter; Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója; Balog Ádám, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója; Dabóczi Kálmán, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója; Fodor István, az Ericsson magyarországi vállalatának volt igazgatója.


„A pénz és erkölcs kapcsolata az erkölcsből, így az emberből indul ki, tehát a pénzügyi-gazdasági rend végső meghatározója az emberi értékrend. A pénzügyi válság sem volt véletlen, hanem inkább egyensúlytalanságok, aszimmetriák hirtelen kirobbanása, amelyek észrevétlenül halmozódtak évek óta, pénzügyi eszközök ernyője mögött rejtőzve. A konferencián elhangzó előadások egyrészt a pénzügyi szakma oldaláról, másrészt a pénzügyek mögött meghúzódó elvi, értékrendi, filozófiai oldalról is megközelítik e kérdéseket. A konferencia célja erősíteni azokat a folyamatokat, amelyek szükségesek bolygónk túléléséhez” – összegez Baritz Sarolta Laura.

Az előadásokból megtudhatjuk, hogy milyen erkölcsi és etikai tényezők vezettek a túlzott hitelezéshez, az ingatlanpiaci buborék és a válság kialakulásához – külön kitérve a magyar helyzet sajátosságaira. Megismerhetjük a nemzetközi és hazai szabályozói reakciókat, amelyek az etikus bankrendszer erősítését célozzák, s fény derül arra is, hogy a fenntartható fejlődés feltételei jóval többet jelentenek, mint a környezetvédelem, a felelős fogyasztói magatartás, vagy a sokat hangoztatott vállalati társadalmi felelősség (CSR). A két nap során hallhatunk majd az államadósság közgazdasági és morális kérdéseiről, a „fair” pénzügyi közvetítő rendszerekről és az újskolasztikus közgazdaságtanról is.

A rendezvényen az előadások mellett szakmai műhelyek is várják az érdeklődőket szintén neves közgazdászok, egyetemi oktatók, üzletemberek vezetésével (Hadi Péter, Kocziszky György, Lentner Csaba, Szabó Barnabás, Szántó Zoltán, Tóth József).

A konferencián a részvétel ingyenes.

Részletes program és regisztráció: konferencia.keteg.hu.

Sajtókapcsolat: Szathmáry Melinda, PR- és kommunikációs tanácsadó (Ester Communications)
Telefon: +36 (30) 217 7129
E-mail: melinda.szathmary@estercom.hu

A konferencia szellemiségének megfelelő KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzés a Sapientia Szerzetesi és Hittudományi Főiskolán és a Budapesti Corvinus Egyetemen lehetőséget kínál a paradigmaváltás alapjainak elsajátításához.

Forrás: KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány

Fotó: Keteg.hu; KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria