7 Templom Zarándokút Nyíregyházán Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén

Hazai – 2023. március 27., hétfő | 13:44

A Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye Ifjúsági Irodája már második alkalommal szervezte meg a nagyböjti lelki utat. A nyíregyházi templomokat érintő, mintegy 15 kilométeres gyalogos zarándoklat a Seregély István Papi Szociális Otthon Szent Antal-kápolnájától indult, ahonnan a résztvevők Bosák Nándor nyugalmazott püspök áldásával indultak útnak március 25-én.

A hét nyíregyházi templom helyett az esős idő miatt ezúttal csak hat helyszínt érintettek: a Fatimai Szűz Mária-templomot, a városi köztemetőt, a jósavárosi Szent Imre-kápolnát, az Isteni Irgalmasság templomot, végül a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházat. Itt Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök mutatott be szentmisét.

Az esős nap ellenére közel 350 fiatal vett részt a zarándoklaton, elmélkedve azokon az útravalókon, amelyeket Törő András püspöki irodaigazgató, egyházmegyei ifjúsági referens és Németh István káplán elmélkedéseiből kaptak. A zarándoklat központi témája a hét főbűn volt: a kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, restség.

A túlzott büszkeség a „tökéletesek” vétke, vagy inkább azoké, akik annak hiszik magukat, és azt képzelik, hogy önmagukban elégedettek, így elzárkóznak Istentől és az üdvösségtől. Igen, hiszen ők maguk lesznek az istenek, így nincs is szükség az igazi Istenre.

A fösvény ember nem képes kimozdulni a saját maga világából. Nem akar találkozni a másik emberrel, fél a valóságtól, ami körbeveszi őt. Ezért nagyon ügyesen megteremti a saját maga idealizált világát. Ha pedig csak a saját világában él, akkor ez nem engedi, hogy bekapcsolódjon az igazi világba. Higgyétek el, hogy a másik ember érték. De ezzel a másik emberrel találkozni kell, beszélgetni kell vele, meg kell ismerni őt. Ehhez pedig meg kell nyílni, le kell rombolni a falakat.

A bujaság a kontroll hiányát mutatja meg. Isten teremtette a világba a szépet, az élvezetet, a vágyat, ami bennem van. A gonosz mindig így munkálkodik: féligazságokat mond az embernek. Mert valóban Isten teremtette mindezt, ő ültette el az embernek a szívében és az ösztöneiben, de ettől is több az ember, mint a többi élőlény, hogy ezeket tudja irányítani, a helyükön kezelni.

Az irigység mögött az áll, hogy nem vagyunk elégedettek magunkkal. Mi lenne, ha reggelente, amikor felkelünk és tükörbe nézünk, azt mondanánk, ez egy 10/10-es ember, akit látok? Milyen jó lenne, ha becsülnénk magunkat? Ha dicsérnénk magunkat?

Amikor észrevesszük magunkon, hogy valakire irigyek vagyunk, ha valaki zavar minket, akkor egyből fel tudnánk tenni a kérdést magunknak: meg vagyok elégedve magammal? Megdicsértem ma már magamat valamiért? Mire vagy a legbüszkébb, amit elértél az életedben? Mi az, ami igazán jó és értékes benned?

A torkosság hálátlanná tesz az Isten iránt, már nem veszed észre, hogy a föld termése az Isten ajándéka. Döbbenetes arra gondolni, hogy az élet alapvető fenntartása az élet céljává képes válni, és amikor mohó leszek, akkor már nem is az életet tartom fent, hanem az életet pusztítom el. Ördögi kör! Aquinói Szent Tamás öt szempontot hoz fel, ami segít jobban megvizsgálni ennek a bűnnek a jelenlétét az életemben: túlságosan drágán eszik, túl finomkodó evés, túl sokat eszik, túl hamar eszik, túl mohón eszik. A normális mérték megtartása segít abban, hogy magam is normális tudjak maradni.

A harag képes arra, hogy nagyon szép régi emlékeket tönkretegyen. Értékes embereket kiirtson körülöttünk. A harag az egyik legrosszabb dolog, ami bennünk lehet, hiszen minden cselekedetünket befolyásolni tudja, illetve az egész napunkat – életünket tönkre tudja tenni. Hiszen csak és kizárólag a harag, a düh, a bosszú van bennünk. Magunkat pusztítjuk a haraggal.

Meg kell tanulnunk elengedni a dolgokat. Meg kell tanulnunk továbblépni, lezárni, megbékélni. Egyrészről tényleg azért, mert ez az egyik legfontosabb parancsa Jézusnak, másrészről pedig amiatt is, hogy a saját életünket ne tegyük tönkre.

*

A 7 templom zarándoklattal egy római hagyományt honosítottak meg Nyíregyházán a szervezők: Törő András és Németh István. A római Német-Magyar Kollégium (Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum) hallgatói nagyböjtben templomokat átívelő zarándoklaton vesznek részt, amelynek végállomása a Szent Péter téren az Angelus. Végigjárva a város templomait a résztvevők egy lelki életet segítő, belső utat is megtesznek. A nyíregyházi zarándoklattal arra hívják a fiatalokat, hogy lépjenek ki a megszokott életritmusukból, álljanak meg, nézzenek rá, hogy hányadán vannak az Istennel, az embertársaikkal és önmagukkal.

Az elmélkedések bővebb szövege ITT olvasható.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Öröm-hír Sajtóiroda/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye; Márta László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria