A kereszténység a Boko Haram célkeresztjében

Kitekintő – 2015. január 21., szerda | 18:18

Nigériát, Nigert és Kamerunt rettegésben tartja a Boko Haram iszlamista terrorszervezet. Utánajártunk a szervezet történetének, és összefoglaljuk, a szélsőséges csoport milyen merényleteket hajtott végre az elmúlt hetekben az érintett országokban.


A legutóbbi támadások után a Boko Haram célja kezd egyértelművé válni: a terrorszervezet iraki mintára kalifátust akar létrehozni Nigéria, Csád, Kamerun és Niger területén. Falvakat gyújtanak fel, gyilkolnak, túszokat ejtenek. Az elrabolt gyerekeket feltehetően öngyilkos merénylőnek akarják kiképezni.

Nigériában a terrorszervezet az elmúlt években több száz merényletet és erőszakos cselekedetet követett el nemcsak keresztények, hanem muzulmánok és a kormány ellen is. Baga és Doron Baga városokat érte az eddigi legnagyobb civil lakosság elleni támadás, idén januárban. Az Amnesty International műholdas felvételei mutatják, mekkora pusztítást végeztek a fegyveresek.

Az első felvétel a támadás előtt, a másik utána készült. A piros szín mutatja, hol virágzik az élet, merre mozognak, laknak, dolgoznak emberek. A szélsőségesek majdnem négyezer épületet romboltak le, meg nem erősített hírek szerint kétezer halálos áldozata van a támadásnak. A Bagát ért támadást követő napokban gyermek öngyilkos merénylőkről érkeztek szörnyű hírek az országból: gyermekekről, akiket arra képeztek ki, hogy a piactereken robbantsák fel magukat, elhitetve velük, hogy ezzel a mennybe kerülnek.

Nigerben fiatalokat toboroz a szervezet, sokan csatlakoznak, nem annyira vallási, mint inkább anyagi okokból. Az elmúlt héten a Boko Haram fegyveresei szinte minden katolikus templomot megrongáltak, felgyújtottak, kifosztottak. Ezt követően az egyház felfüggesztette minden tevékenységét, nem működnek az iskolák, az egészségügyi intézmények, a karitatív szervezetek szolgáltatásai. Michel Cartateguy, Niamey érseke elmondta: szinte semmijük nem maradt, csak a székesegyház áll még. A helyi politikai vezetőknek elmondta, hogy értetlenül állnak a támadások előtt, hiszen semmi konfliktusuk nem volt a muzulmán közösségekkel, testvéri kapcsolatban állnak velük. Most pedig elszabadultak az indulatok, a keresztényeket vádolják a Mohamedet gyalázó karikatúrák miatt, és lassan már senki nem tartja tiszteletben a másik hitét. Az utcákon azt kérdezgetik: „Allah akbár vagy alleluja?” – ez pedig azt jelenti, hogy tudni akarják, ki a keresztény. 

Kamerunban tavaly decemberben történt az első támadás, Baljuowel plébániáját támadták meg. Ezzel nyilvánvalóvá vált, hogy a Boko Haram már ebben az országban is jelen van, Nigériával határos területeire szállítják a terroristák a túszaikat. Idén január 19-én egy támadás során nyolcvan embert raboltak el, nőket és gyermekeket, miután egy egész falut felgyújtottak. A terrorszervezet részéről feltehetően erődemonstráció volt ez, miután fegyveresek érkeztek Csádból Kamerunba azzal a céllel, hogy leszámoljanak a fundamentalista csoportokkal. Az országban eluralkodott a pánik, az északi vidékek elnéptelenednek, az emberek dél felé menekülnek. Van néhány falu, ahol viszont helyben maradnak a lakosok: ezeken a helyeken fennáll a gyanú, hogy a helyi lakosság szövetségre lépett a terroristákkal.

Mit akarnak a terroristák? Megdönteni a nigériai szövetségi kormányt, eltüntetni a keresztényeket, létrehozni az iszlám kalifátust, amely az 1903-as angol hódítás előtt fennállt Nigéria északi részén.

A Boko Haram szervezetet 2002-ben Mohamed Juszuf sejk alapította azzal a céllal, hogy küzdjön minden, nyugatról érkező hatás ellen, és bevezesse az saríát, az iszlám jogot a maga eredeti, kompromisszumoktól mentes formájában. Az alapító Maiduguri városában mecsetet és vallásos iskolát építtetett, ezek a központok azonban nagyon korán más szerepet kaptak: itt sorozták be az afrikai fiatalokat az al-Káidához közel álló dzsihádista szervezetbe. 2009-ben Maiduguriban merénysorozatba kezdtek a helyi rendőrség ellen, a támadás végül vérfürdőbe torkollott, amelyben több ezer fegyveresük és maga Juszuf is életét veszítette. 2010-ben újjászerveződött a mozgalom, kiszabadították bebörtönzött tagjaikat.

Az utóbbi négy évben vették célba a keresztényeket, a vasárnapi misék során templomokat támadtak meg, illetve robbantottak öngyilkos merényletekkel. A legszörnyűbb merénylet 2011 karácsonyán történt a fővárosban, Abujában.

A Boko Haram kifejezés jelentése: „Tilos a nyugati nevelés.” A szervezet teljes neve: „Olyan emberek, akik elkötelezetten terjesztik a próféta tanítását és a dzsihádot.”

Forrás: Avvenire, Famiglia Cristiana

Fotó: Avvenire.it, FamigliaCristiana.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria