A Közép-afrikai Köztársaság fővárosa, Bangui a pápa látogatása előtt

Kitekintő – 2015. november 27., péntek | 8:04

A Banguit jellemző nehéz helyzet ellenére Ferenc pápa megerősítette szándékát, hogy ellátogasson a Közép-afrikai Köztársaság fővárosába, ahova november 29-én érkezik. „Biztosak vagyunk benne, hogy ez a látogatás elhozza a békét” – mondják a szaléziak.

A helyzet nagyon rossz. Az erőszak nem szűnik, minden este halljuk a lövöldözés és gránátok hangját – mondja egy szalézi misszionárius, aki Bangui Damala kerületében dolgozik. – A Seleka milícia fegyveresei templomokat támadtak meg, illetve olyan helyeket, ahol menekülteket szállásoltak el.

A szaléziak elmondták, hogy az elmúlt hetekben a főváros utcáin nőtt a gyilkosságok száma és az erőszak. Ennek következtében a menekültek száma egyre nő.

A szaléziak bangui házaiban Damalában és Galabadjában több mint tízezer rászorulót fogadtak be, akiknek nincs biztonságos lakóhelyük. „A másik nagy probléma az, hogy hiányzik az élelmiszer, ami ezeknek az embereknek az ellátásához kellene – mondják. – Senki sincs biztonságban. Néhány nappal ezelőtt az egyik misszionáriusnak el kellett menekülnie a lövöldözések elől, és egy csoport fiatalt elfogtak, köztük a szakképző központ egyik diákját is. Őt azóta hála Istennek szabadon engedték.”

A bangui székesegyház plébánosa, Mathieu Bondobo a kegyelem pillanatának nevezte Közép-Afrika egész népe számára a pápa döntését, hogy november 29-én Banguiban nyissa meg az első jubileumi szent kaput.

A szent kapun át Isten jön hozzánk. Kinyitja az ajtót nekünk. Megmutatja nekünk az utat, amely elvezet bennünket Hozzá, a megbocsátáson és az irgalmasságon keresztül – mondta Mathieu Bondobo a Vatikáni Rádiónak adott interjújában. Kifejezte a pápa „kivételes gesztusa” felett érzett örömét.

A „peremre szorultak” iránt érzett szeretete miatt a Szentatya úgy döntött, hogy eljön a „Közép-afrikai Köztársaságba, egy országba, amely nehéz helyzetben van. A pápa szándéka tehát, hogy segítse a közép-afrikai népet, hogy kilábaljon ebből a szörnyű helyzetből, hogy békében éljenek és találkozzanak Krisztussal” – fogalmazott a bangui székesegyház plébánosa.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria