Fülöp Ákos: A nemzetközi zarándoklat megerősíti a ministránsokat az oltárszolgálatban

Külhoni – 2018. július 31., kedd | 12:28

Fülöp Ákos, az MKPK hivatásgondozó bizottságának titkára, a római találkozót szervező Nemzetközi Ministránsszövetség nemzeti kapcsolattartója a július 30. és augusztus 3. között Rómában zajló 12. Nemzetközi Ministránszarándoklat részleteiről tájékoztatott a Vatikáni Rádió stúdióbeszélgetésében.

Ezekben a napokban több mint ezer magyar fiatal vesz részt a ministránsok nemzetközi zarándoklatán Rómában Magyarországról és a külhoni római katolikus és görögkatolikus egyházmegyékből. Továbbá a ferencesek és a pannonhalmi bencések is szerveztek csoportokat.

A zarándokok a négynapos program fő eseményeként július 31-én, kedden este találkoznak Ferenc pápával, aki szentmisét mutat be a Szent Péter téren. E szentmisének van egy előkészítő része, különféle programokkal, énekekkel, felkészüléssel. A szentmise után a pápa, aki mindig különösen nagy örömmel találkozik a fiatalokkal, ott marad a Szent Péter téren, és imádságot vezet a ministránsok között – mondta el a Vatikáni Rádió munkatársával folytatott stúdióbeszélgetésben Fülöp Ákos atya.

A találkozó programjairól szólva ismertette: szerdán 17.30-kor magyar nyelvű szentmisét tartanak a Szent Ignác-templomban; csütörtökön a görögkatolikusoknak is lesz egy közös nagy szertartása.

A magyar ministránsokat kísérő püspökök is megérkeztek a római nemzetközi zarándoklatra: Ternyák Csaba egri érsek, Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi püspök, a hivatásgondozó bizottság püspök-elnöke, továbbá Szocska Ábel nyíregyházi görögkatolikus püspök. Erdélyből jelen van Böcskei László nagyváradi püspök, Szerbiából pedig Német László nagybecskereki püspök, a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat elnöke.

Vannak olyan papok a magyar fiatalok kísérői között, akik korábban ministránsként vettek részt e római találkozókon – mondta el Fülöp Ákos. Kiemelte, hogy a Rómába érkező fiataloknak nagyon nagy élmény találkozni az Egyház központjával. „Ez megerősíti a fiatalokat a hitükben. Olyanná válnak, akik utána bátran vállalják hitüket. Erre kapnak erőt és megerősítést.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Insider, Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria