A Szentszék megerősíti Pell bíboros eltiltását a papi funkciók nyilvános végzésétől

Kitekintő – 2019. február 26., kedd | 18:05

Az ausztrál bíróság december 11-i döntését most hozták nyilvánosságra: George Pell bíborost, a vatikáni Gazdasági Titkárság prefektusát vétkesnek találták kiskorúak elleni szexuális visszaélés bűnében.

A Szentszék a hír hallatán megerősítette a főpásztor eltiltását a papi funkciók nyilvános végzésétől és a kiskorúakkal való találkozástól. Pell bíboros ártatlannak vallja magát, és fellebbez.

A 77 éves ausztrál bíborost két kiskorú, egy 12 és egy 13 éves gyerek megrontása miatt ítélték el, akik ellen a vád szerint 1996-ban, melbourni érsekségi szolgálata idején történt az abúzus. A főpásztort 2003-ban kreálták bíborossá, majd 2013-ban Ferenc pápa beválasztotta a Római Kúria reformját segítő bíborosi tanács tagjai közé. 2014-től a vatikáni Gazdasági Titkárság prefektusa volt. Pell bíboros mindvégig ártatlannak vallotta magát, több ízben elítélte a kiskorúak elleni erőszakot. A főpásztor fellebbezést nyújtott be az ausztrál esküdtszék döntése ellen.

Közben a Szentszék csatlakozott az ausztrál püspökök szolidaritásnyilvánításához. Tudomásul veszi a Pell bíboros elleni elsőfokú ítéletet, aminek fájdalmas híre nagyon sok embert megrázott, nem csak Ausztráliában.

A Szentszék közleményét Alessandro Gisotti ideiglenes szóvivő olvasta föl a pápa 2019-es nagyböjti üzenetének sajtótájékoztatója előtt. A Szentszék tiszteletben tartja az ausztrál igazságszolgáltatást, és várja a fellebbezés kimenetelét, tekintettel arra, hogy Pell bíboros ártatlannak vallja magát, és joga van védekezni a felsőfokú ítéletig. Addig is a Szentszék csatlakozik az ausztrál püspöki kar imáihoz minden visszaélés áldozatáért, és megerősíti elkötelezettségét azért, hogy az Egyház mindenki, de főként a gyermekek és a legkiszolgáltatottabb személyek számára biztonságos otthon legyen. A Szentatya az igazságszolgáltatás menetének biztosítása végett megerősítette az eddig már foganatosított óvintézkedéseket Pell bíborossal kapcsolatban, eltiltva őt a papi funkciók nyilvános végzésétől és a kiskorúakkal való kapcsolatteremtés minden formájától.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria