Ászja Bibi 2200 fogságban töltött nap után sem veszítette el a reményt

Kitekintő – 2015. július 18., szombat | 20:05

2200 napja van bebörtönözve Pakisztánban a káromlással vádolt Ászja Bibi. A multani börtönben várja a legfelsőbb bíróság döntését sorsáról. A Vatikáni Rádió német szerkesztősége tudósítása.


Paul Bhatti korábbi pakisztáni kisebbségi miniszter, szintén keresztény, arról számolt be, hogy a per során váltakoztak a remény és a kétségbeesés percei. Asia Bibi jelenleg elkülönítve tölti a fogságot, hogy ezzel védjék az esetleges bántalmazástól.

Röviddel ezelőtt Rawalpindi börtönben egy rendőr lelőtt két foglyot, akiket szintén rágalmazás miatt tartottak fogva. Ezért most kiemelt figyelemmel vigyáznak a keresztény asszonyra, hogy az esetleges erőszakot elkerüljék. Nagy a nyomás a kormányon nemzetközi részről, Asia Bibi esete a pakisztáni keresztényüldözés szimbólumává vált – fogalmazott Bhatti. A blaszfémiáról szóló törvény, mely Asia Bibi elítélésének alapját adja, nemzetközi kritika tárgyává vált.

Asia Bibi esetére sokan odafigyelnek. Pakisztáni kisebbségek és sok keresztény számára Asia Bibi jelenti a reményt. Így tekint például Sawan Masih Bibi sorsának alakulására, akit szintén rágalmazás vádjával tartanak fogva. Oly sokan vannak, akiknek hamis vádakkal kell szembenézniük, akik oly sok rosszat szenvednek el – mondta Masih.


Masihot 2014 márciusában jelentették fel. Ezt követően Lahore városában zavargások törtek ki, sok keresztény házát felgyújtották. Újabb és újabb erőszak éri a keresztényeket, meggyilkoltak két pakisztáni politikust is. Egyikük Shabbaz Bhatti volt, Paul Bhatti testvére. Mindkét politikus kiállt a keresztények mellett, és kritikát fogalmaztak meg a blaszfémiát elítélő törvénnyel szemben.

Sürgősen szükség van megoldásra, az ártatlanul fogva tartott áldozatoknak is segítségre van szüksége. Aggasztó a gyűlölet állandó kitörése Pakisztánban. Sok fronton küzdünk az erőszak megfékezéséért: tárgyalunk a kormánnyal, párbeszédet kezdeményezünk, és a támogatjuk az oktatás fejlesztését.

Van remény, Asia Bibi esetében is – mondta Bhatti. Számos jogi, független vizsgálat igazolta a vele szemben felhozott vádak tarthatatlanságát. Reménykeltő az is, hogy a legfelsőbb bíróságig eljutott halálos ítéletet eddig soha nem erősítette meg a bíróság. Így fog ez történni Asia Bibi esetében is – fejezte ki reményét a politikus. Továbbra is szüksége van azonban támogatásra – hangsúlyozta. Nem szerencsés azonban, ha a nemzetközi figyelem csak egyes esetekre irányul. Szükség van konkrét lépésekre, hogy megakadályozzuk az erőszakot, a keresztényeket és más kisebbségi csoportokat sújtó diszkriminációt. Gondolok itt az Iszlám Állam és a Boko Haram megállítására, melyek a vallás nevében lépnek fel, és követnek el erőszakot emberek ellen.

Asia Bibi egy eset, de annyi más ártatlan ül még börtönben! Emberek támadnak emberekre, erőszakkal akarják rájuk kényszeríteni saját életfelfogásukat. Ez nem vallás: ez terror, ez az erőszak ideológiája. A nemzetközi közösségnek össze kell fognia, és együtt fellépni, hogy konkrét előrelépéseket érjenek el – hangsúlyozza Bhatti.

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria