Barlay Ö. Szabolcs rubinmiséje

Megszentelt élet – 2014. június 16., hétfő | 10:10

A hetven éve pappá szentelt Barlay Ö. Szabolcs ciszterci konfráter június 15-én, Szentháromság vasárnapján mutatta be rubinmiséjét a székesfehérvári ciszterci templomban – tájékoztatta szerkesztőségünket Felsővályi Ákos.

Szabolcs atyát 1944-ben Mindszenty József veszprémi püspök szentelte pappá. Utána Rómában tanult, jelen volt, amikor XII. Pius bíborossá kreálta Mindszenty Józsefet, és hallotta XII. Pius prófétai jövendölését: „A harminckét (új bíbornok) közül te leszel az első, akinek vállalnod kell a bíbor színnel jelzett vértanúságot!”

Szabolcs atya a kommunista diktatúra alatt, a szerzetesrendek feloszlatása után is vezette a rá bízott fiatalokat, cserkészeket, amiért börtönnel fizetett meg a rendszer. Később megszerezte a kandidátusi fokozatot, és az akadémia nagydoktora lett, a reneszánsz kori magyar műveltség témakörében. A már három kiadásban megjelent „Ó én édes hazám, te jó Magyarország” című könyve ennek a témának kiterjedt feldolgozása. Tagja a Professzorok Batthyány Körének és a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjének a tulajdonosa.

A 95. életévét élő Szabolcs atya ma is aktív, az elmúlt húsz évben ideje nagy részét a Prohászka-kutatás tölti be. Ő szerkeszti a Prohászka Jubileumi könyvsorozatot, melynek idáig nyolc kötete jelent meg. Ezekben a hetekben rendezi sajtó alá legújabb kötetét, egy Prohászka-életrajzot, mely a szentéletű püspök életének első felét öleli föl.

Saját honlapja is van www.inditlak.com címen.

Barlay Ö. Szabolcs június 7-én a pesti ferences templomban mutatott be rubinmisét, azt megelőzően pedig május 18-án Zircen, ahol szerzetesi-papi élete elindult.

Magyar Kurír