Belehalt sérüléseibe egy keresztény férfi, akit igazságtalanul megvádoltak és megvertek Pakisztánban

Kitekintő – 2024. június 4., kedd | 13:17

Június 3-án reggel a ravalpindi kórházban meghalt Nazir Maszih, az a 72 éves keresztény férfi, akit május 25-én a pakisztáni Pandzsáb állam egyik városában, Szargodában megtámadott és megvert a tömeg, mert igazságtalanul istenkáromlással vádolták meg.

A férfit igazságtalanul vádolták meg azzal, hogy a szargodai Mujahid Colony területén meggyalázta a Koránt. Botokkal, kövekkel és más eszközökkel felfegyverkezett tömeg gyűlt össze Maszih háza előtt, azzal a szándékkal, hogy megbüntessék. Maszih egy kis cipőgyár tulajdonosa volt, amely a környéken található. A rendőrség közbelépése mentette meg a lincseléstől, de a férfi ezzel együtt súlyosan megsérült, és először a helyi, majd a ravalpindi kórházba szállították kezelésre és műtétre, kritikus állapotban. A kórház tájékoztatása szerint a férfi június 3-án belehalt az elszenvedett sérülésekbe, az ütések némelyike a fejét érte. 

Kálil Tahír Szandu katolikus ügyvéd, Pandzsáb szenátora és a tartomány kormányának emberi jogokért felelős minisztere így nyilatkozott a Fides hírügynökségnek: „Nehéz szívvel és mély fájdalommal értesültünk a hírről. Halála lesújtó veszteség, ránehezedik a szívünkre, és értelmetlen erőszakról tanúskodik. Közösségünk kedves tagja volt, korai halála nagy űrt hagy maga után. Őszinte részvétünket fejezzük ki családjának és mindazoknak, akik ismerték és szerették őt.”

Szandu miniszter hozzátette: „A keresztény közösség és más vallási kisebbségek azt kérdezik, vajon mikor lesz vége ennek a brutalitásnak Pakisztánban. Igazságosságért és békéért esedezünk, és egységesen elítéljük az erőszak és a megkülönböztetés minden formáját. Reméljük, hogy minden jóakaratú ember csatlakozik hozzánk, és támogat bennünket abban, hogy igazságot kérjünk az áldozatoknak, hogy ez az eset példát mutasson az elkövetők megbüntetésére és a szélsőségesek megállítására.”

A súlyos szargodai eset – amely Szandu ügyvéd szerint mobokrácia, azaz „a tömeg erőszakos hatalma, amely ráerőlteti magát a törvényre” – tiltakozásokat és felháborodási hullámot váltott ki Pakisztánban és világszerte, különösen azért, mert a káromlással kapcsolatos vádak alaptalannak bizonyultak, rávilágítva arra, hogy a törvény visszaélésre ad alkalmat a vallási kisebbségek és különösen a keresztények ellen.

Pakisztánban az elmúlt napokban több városban, így Pesavarban és Karacsiban is tüntetéseket tartottak. A tüntetők elítélték az esetet, és átlátható kormányzati vizsgálatot követeltek, valamint jogi lépéseket sürgettek a hamis vádakat megfogalmazók ellen.

A Ragib Husszain Naimi által vezetett Iszlám Ideológiai Tanács is sürgette a különleges bíróságokat, hogy vizsgálják ki a szargodai incidenst, „hogy megbüntessék azokat, akik szörnyű bűnöket követtek el”, hangsúlyozva a tömeges erőszak megelőzésének sürgősségét. A testület „megvetendőnek” és „iszlámellenesnek” nevezte a támadásokat, és követelte, hogy az elkövetőket (a rendőrség 44 embert tartóztatott le) állítsák bíróság elé.

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Thullner Zsuzsanna/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria