Búcsút vettek Rouenban a múlt héten meggyilkolt francia paptól

Kitekintő – 2016. augusztus 3., szerda | 12:01

Megerősített rendőri jelenlét mellett vettek ünnepélyesen végső búcsút augusztus 2-án, kedden a roueni székesegyházban az egy hete két dzsihadista által meggyilkolt francia katolikus paptól.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 85 éves Jacques Hamelt a Rouen melletti Saint-Étienne-du-Rouvray katolikus templomában két 19 éves férfi kegyetlen módon, torkát átvágva ölte meg, miután túszokat ejtve berontottak a reggeli misére.

Az augusztus 2-i szertartáson az idős pap koporsóját négyen vitték, és azt a gyászt jelképező lila stólás diakónusok, papok menete kísérte. A szertartáson muzulmánok is részt vettek, közöttük Hassan Houays Saint-Étienne-du-Rouvray-i matematikatanár, aki szolidaritását fejezte ki a keresztény közösséggel.

A gótikus épületben és az előtte lévő téren mindegy kétezren vettek részt az esővel dacolva Jacques Hamel búcsúszertartásán.

A magukat az Iszlám Államhoz tartozónak valló dzsihadisták által elkövetett brutális gyilkosság nagy felháborodást váltott ki Franciaország-szerte, számos muszlim is elítélte a barbár cselekedetet. A támadókat végül a rendőrök lelőtték, miután egy másik embert is súlyosan megsebesítettek. Hamel atya a helybeliek között arról volt ismert, hogy sokat tett a városában élő vallási közösségek közötti párbeszédért.

Dominique Lebrun roueni érsek a tragédia hírére hazautazott Krakkóból. Sajtóközleményében hangsúlyozta, „az egyháznak nincs más fegyvere, mint az imádság és a testvéri összetartás”, majd így folytatta: „most itt hagyom a fiatalok százait, akik az emberiség jövője, az igazak. Arra kérem őket, hogy ne adják át magukat az erőszaknak, hanem a szeretet civilizációjának apostolai legyenek!”

A szertartás idején – amelyen jelen volt Bernard Cazeneuve belügyminiszter is – fokozott biztonsági intézkedések voltak érvényben. A rendvédelmi erők húsz teherautója parkolt a székesegyháznál, ahol minden belépőt megmotoztak. A székesegyház előtti téren óriás kivetítőn lehetett követni a szertartást.

Roselyn Hamel, a meggyilkolt pap nővére elmondta a jelenlévőknek, amikor öccse a francia-algír háborúban szolgált, megtagadta felettese parancsát, és nem volt hajlnadó az embereit emberölésre utasítani.

Az észak-franciaországi származású Jacques Hamelt szűk családi körben, a hozzátartozók által nem közölt helyen helyezik végső nyugalomra.

A Saint-Étienne-du-Rouvray-i templom, ahol Hamel atya közel ötven éven át szolgált, több hétig zárva marad – közölte az egyházmegye.


A két támadó, Adel Kermiche és Abdel Malik Petitjean 700 kilométerre élt egymástól, és csak néhány nappal a túszejtő akció előtt ismerkedett meg egymással kódolt internetes levelező program segítségével.

A franciaországi muszlim vallási vezetők megtagadták a muszlim temetést a az idős pap gyilkosaitól. Mohammed Karabila imám szerint ha Kermiche-t a vallási előírásoknak megfelelően temetnék el, az az egész iszlámot beszennyezné. Khalid el Amrami imám szintén bűnös cselekedetnek nevezte a pap megölését.

Muszlimok és katolikusok együtt imádkoztak pénteken Saint-Étienne-du-Rouvray-ben, ahol Hamel atyát meggyilkolták. Az ország több vidékéről érkező katolikusok részt vettek a helyi muszlim közösség pénteki imáján a mecsetben, ahol az egyik imám kijelentette: a szélsőségesek nem tekinthetők muszlimnak, és „nem részei a civilizációnak.”

A legfőbb franciaországi muszlim szervezet vezetője, Anouar Kbibech, aki szintén jelen volt a közös imádság alkalmával, kezdeményezte, hogy vasárnap a muszlimok vegyenek részt katolikus szentmiséken, így mutassák ki szolidaritásukat és tiszteletüket. Franciaországban és Olaszországban több ezer muszlim vett részt ennek köszönhetően a július 31-i, vasárnapi szentmisén.

Július 27-én, a párizsi Notre Dame-ban André Vingt-Trois bíboros a mártírhalált halt pap lelki üdvéért mutatott be szentmisét, melyen jelen voltak a francia püspöki konferencia tagjai és a helyi politikai elit legfontosabb képviselői: ott voltak François Hollande jelenlegi, valamint Nicolas Sarkozy és Valéry Giscard d'Estaing korábbi államfők, Manuel Valls kormányfő, Gérard Larcher, a Francia Szenátus elnöke, Claude Bartolone, a Nemzetgyűlés elnöke.

André Vingt-Trois megrendítő beszédében többek között figyelmeztett arra, hogy „bűnbakok keresésével nem egyesítjük az emberiséget. Vitákból és verbális erőszakból álló virtuális világ megalkotásával nem járulunk hozzá a társadalmi egységhez, sem a szociális kapcsolatok élővé válásához. A virtuális erőszak észrevétlenül, ám ténylegesen igazi gyűlöletté alakul, amely az előrehaladás eszközének a rombolást láttatja. A szavak harca túl gyakran végződik azzal, hogy az egymáshoz viszonyulás módja a hétköznapivá váló agresszió lesz. Bizalomra épülő társadalom kizárólag olyan párbeszéd által tud kialakulni, amely során a különbségek megértésre és meghallgatásra találnak.”

A temetést megelőzően szolidaritása jeléül több száz muzulmán vett részt a vasárnapi misén francia katolikus templomokban.

Ferenc pápa a merényletre reagálva elítélte az erőszakot, továbbá elutasította, hogy egyenlőségjelet tegyen az iszlám és az erőszak között.


Forrás: MTI, La Croix, The Tablet

Fotó: La Croix, The Tablet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria