Egy katolikus állandó diakónus lehet az új lakó Ausztria több száz éves remeteségében

Kitekintő – 2017. április 30., vasárnap | 19:10

Egy katolikus állandó diakónus nyerte el a sokak által áhított állást: ő lehet a remete Közép-Európa egyik utolsó remeteségében, mely egy kis ausztriai város fölött magasodó sziklán található.

Az 58 esztendős Stan Vanuytrecht ötven másik jelentkezőt utasított maga mögé a 350 éve megszakítatlanul működő remeteségben meghirdetett pozícióra pályázva. Alois Moser plébános az álláshirdetésben olyan embert keresett, akitől nem idegen a kereszténység, és aki békében van önmagával.

A valójában fizetéssel nem járó munkakör azért üresedett meg, mert az előző remete inkább írói karrierjét választotta, és Bécsbe költözött a Salzburgtól negyven kilométerre fekvő saalfeldeni remeteségből.

A belga Stan Vanuytrecht, aki hajdan tüzérségi tiszt volt, úgy nyilatkozott az osztrák sajtónak: „Amikor olvastam, rögtön azt gondoltam, ez a nekem való hely”. Korábbi munkái során hajléktalanokkal, alkoholbetegekkel, drogfüggőkkel, fogvatartottakkal és pszichiátriai betegekkel foglalkozott; arra számít, ez a tapasztalat talán új munkakörében is jól jöhet. Az ott lakó remetének többek között fogadnia kell a látogatókat, akik azért érkeznek, hogy imádkozzanak, beszélgessenek vele, és élvezzék a kilátást.

Saalfelden polgármestere elmondta, Vanuytrecht kimagasodott a többi jelentkező közül, rokonszenvesnek találták személyiségét, nyugalmát és kiegyensúlyozottságát.

Forrás: Catholic Herald; KathPress

Fotó: Katholisch.at

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria