Elhunyt Horváth Imre Albin OFM

Megszentelt élet – 2022. március 1., kedd | 19:29

A Ferences Rendtartomány a Jóistenbe vetett bizalommal adja hírül, hogy Horváth Imre Albin OFM szerzetes, a provincia legrégebben fogadalmas tagja életének 92. évében, 2022. február 25-én elhunyt.

„Tapadjon ínyemhez a nyelvem, ha nem emlékezem meg rólad, ha nem Jeruzsálemet tartanám legfőbb örömömnek!” (137. zsoltár)

Horváth Imre Albin 1930. november 12-én született Nemesszalókon. Családja jó kapcsolatot ápolt a pápai ferencesekkel, akiknek segítségével az öt testvér közül ő kezdhette meg tanulmányait a pápai bencés gimnáziumban. Diákként szembesült a zsidó emberek sorsával, és lehetőségéhez mérten igyekezett segítséget nyújtani az üldözötteknek. A búcsúszentlászlói noviciátus után 1947-ben tette le első egyszerű fogadalmát. 1950-ben a rendek feloszlatásakor Esztergomból szállították a jászberényi kolostor gyűjtőhelyére, ahonnan mint növendéket hazaküldték.

1951-ben egyházmegyei keretben a szombathelyi teológia hallgatója volt, ahonnan a főiskola feloszlatása után újra el kellett jönnie. 1952-ben bányászként kellett dolgoznia Ajka-Csingervölgyben, ahonnan 1953 márciusában katonai munkaszolgálatra vitték 27 hónapra. 1955-ben éppen a pápai ferences rendházban mint a hadkiegészítő bizottság székházában történt az elbocsátása. Ugyanebben az évben jelentkezett a Veszprémi Egyházmegye szemináriumába, ahonnan felküldték Budapestre, a központi szemináriumba. Mivel itt be akarták szervezni, az esztergomi szemináriumba küldték, ahol több szünet után végül befejezte tanulmányait, és 1961-ben pappá szentelték.

Káplánként dolgozott Buzsákon, Csabrendeken, Miháldon, Lengyeltótiban és Taszáron. Utóbbi településen kapott először plébánosi kinevezést, majd esperesként szolgált 1988-ig. A közeli katonai reptér miatt a vallási élet pangott, kevés volt a hívő, a megélhetésért a földeken kellett megdolgoznia. 1988-tól jelentkezett monostorapáti plébánosnak, ahonnan a Mariana provincia akkori vezetője, Kovács Bánk atya visszahívta rendi keretbe.

1989-ben tett örökfogadalmat, majd Búcsúszentlászlón lett házfőnök és plébános. Egy év múlva Pestre került kórházlelkésznek, majd 2001-től Szombathelyen szolgált. 2003-ban Gannán plébános, majd Segesden házfőnök volt. 2004-től tíz éven keresztül a szombathelyi kolostorban dolgozott lelkipásztorként, ahonnan 2016-ban beköltözött a szombathelyi Egyházmegyei Papi Otthonba.

Albin atyát Covid-19-betegség miatt szállították a szombathelyi Markusovszky Kórházba, ahol 2022. február 25-én hunyt el. Hosszú életét sok külső és belső viszontagság kísérte, melyek között mindvégig igyekezett hűséges maradni hivatásához.

Albin atyáért a gyászmisét 2022. március 11-én délelőtt 8.30-kor mutatják be a szombathelyi Ferences templomban, a temetésre a Jáki úti temető papi sírkertjében kerül sor 9.30-kor, a szertartást Székely János püspök vezeti.

Adj, Uram, örök nyugodalmat neki!

Forrás: Ferences Rendtartomány/Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria