Elkezdődött a pakisztáni Akas Basír boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza

Kitekintő – 2022. március 16., szerda | 18:20

Március 15-én, kedden Pakisztánban, a lahori katedrálisban Sebastian Francis Shaw érsek hivatalosan megnyitotta az egyházmegyei vizsgálatot Isten szolgája Akas Basír vértanúságáról. 1994. június 22-én született, 2015. március 15-én költözött el az égi hazába.

Pontosan hét év telt el 2015. március 15-e óta, amikor a fiatal Akas Basír feláldozta magát, és ezzel megakadályozta, hogy egy öngyilkos merénylő mészárlást kövessen el Lahor keresztény negyedében, a juhanabadi Szent János-templomban. Akas Basír 20 éves volt, a lahori Don Bosco Műszaki Intézetben tanult, vasárnaponként önkéntes biztonsági őrként dolgozott.

A pakisztáni katolikus egyház nagy várakozással néz az esemény elé, amely a pakisztáni egyház első boldoggáavatási ügye. A boldoggá avatást a Don Bosco Szalézi Társasága kezdeményezte a Don Bosco Öregdiákok Világszövetségével karöltve; a posztulátor Pierluigi Cameroni SDB, a posztulátorhelyettes Gabriel de Jesús Cruz Trejo SDB.

Bryan Magro, a világszövetség elnöke ezt írta: „Akas Basír tanúságtétele, aki életét adta egészen a halálig, mély benyomást tett ránk, szalézi öregdiákokra és az egész Szalézi Családra. Nem tudjuk és nem is akarjuk elveszíteni az ifjú Akas emlékezetét. Az ő egyszerű és hétköznapi élete kétségtelenül rendkívül fontos példa Lahor, egész Pakisztán és a szalézi világ fiatal keresztényei számára.

Ennek a fiatal, mindössze 20 éves pakisztáni fiúnak az életében és mártíromságában felismerjük Isten Szentlelkének erejét, amely élő, jelen van a legkevésbé várt helyeken, az alázatosokban, az üldözöttekben, a fiatalokban, Isten kicsinyeiben. Akas Basír, pakisztáni szalézi öregdiák élete példa a fiatalok számára, áldás a vallási kisebbségeknek, és megmutatja, milyen fontos Don Bosco prevenciós módszere.”

Forrás és fotó: ANS-Róma/Szaléziak.HU

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria