Élőben készül a szalézi fagyi a milánói világkiállításon

Kitekintő – 2015. május 20., szerda | 11:40

A milánói világkiállítás szalézi pavilonjában május 18–20-án kerül sor a „Progetto Gelato”, vagyis a „Fagyiprojekt” bemutatására, amely hét szalézi iskola és egy olasz fagylaltalapanyagot gyártó cég együttműködése révén jött létre – számol be a Szaléziak.hu.


A projekt, amelynek célja az, hogy elterjessze az olasz kézműves fagylalt kultúráját és a fiataloknak új munkalehetőségeket kínáljon, élő és multimédiás bemutató és fagylaltkóstolás keretében valósul meg.

A Progetto Gelato a szalézi rend hét piemonti oktatóközpontját és a Gelatitalia céget köti össze. A vállalat (teljes nevén Gelateria Artigianale di Granulati Italia) már több mint harminc éve működik, és gyárt az olasz gasztronómiára jellemző félkész minőségi fagylaltot és süteményeket.

A bemutatóval egy időben indul a ProgettoGelato.it honlap is, amely azokat kívánja összekapcsolni, akik a fagylaltiparban dolgoznak, illetve akik szeretnének belépni az olasz fagylaltpiacra. Manapság ezen a téren ugyanis gyors növekedés tapasztalható Olaszországban és máshol is a világon.


A Gelatitalia hitvallása szerint ami igazán számít, az nem a fagylalt készítése és eladása, hanem annak a kultúrának a terjesztése, ami mögötte áll. Ezért hirdetett kezdeményezést a cég azzal a céllal, hogy gyümölcsöző kapcsolatot hozzon létre az üzleti világ és a szakmai képzés szereplői között, és szélesebb körben elterjessze az olasz kulináris és étkezési kultúrát. Oscar Nesta, a Gelatitalia alapítója és elnöke a szalézi oktatási modellt találta a legmegfelelőbbnek arra, hogy megvalósítsák az általuk kifejlesztett Progetto Gelato oktatási programot.

„Az elmúlt öt-hat évben speciális kurzusokat kínáltunk, hogy segítsünk az embereknek megérteni a fagylalt művészetét. Az utóbbi években ezen édesség hatalmas fejlődésen ment keresztül, mind a kapcsolódó eszközök technológiája, mind a higiénia és a pasztőrözés terén, hiszen ez teszi lehetővé, hogy egy termék alapvető jellemzői magasabb minőségű, változatos és fantáziadús elemekkel gazdagodjanak. Ez vezetett bennünket oda, hogy tanfolyamokat szervezzünk a fiataloknak, akik szeretnének részévé válni ennek az ágazatnak, és mindazoknak, akik már az ágazaton belül dolgoznak, de szükségét érzik annak, hogy fejlesszék tudásukat – fejtette ki Oscar Nesta. – Mindennél fontosabb, hogy megtanulják, hogyan kell a fagylaltot előállítani: megismerik a technikákat és eszközöket, de mindenekelőtt megtanulják szeretni a fagylaltot.”


„A Progetto Gelato abból a meggyőződésből indult ki, hogy nem létezhet olyan szakképző iskola, amely nincs közvetlen kapcsolatban az iparral. Meggyőződésem, hogy az iskola világában és az ipari világban folyamatos mentori felügyelettel kell végezni a fiatalok képzését és nevelését úgy, hogy a tanultakat meg tudják valósítani a munka világában” – mondta Ercole Lucchini, a Casa Don Bosco operációs menedzsere.

Olaszországban a projekt sikeresen indult útjára. A következő lépésben a felépített modellt Afrikába kívánják exportálni, ahol nagyon sürgető a fiatalok gyakorlati képzése és annak a megvalósítása, hogy az iskola szorosan kapcsolódjon a szakma világához.

Fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria