Emlékkonferencia Márton Áron püspökről

Külhoni – 2014. augusztus 26., kedd | 16:18

Harmadik éve szervez a Márton Áron Múzeum és a Márton Áron Egyesület Csíkszentdomokosért megemlékezést és konferenciát a néhai püspök születési évfordulója alkalmából a szülőfaluban, Csíkszentdomokoson. Az idei megemlékezést augusztus 30-án, szombaton tartják – írja a Székelyhon.ro.

Lázár Csilla, a Márton Áron Múzeum vezetője elmondta, első alkalommal 2012-ben szervezték meg a konferenciát. Akkor az volt a cél, hogy a Márton Áron életével foglalkozó kutatások eredményei a szélesebb közönséghez is eljussanak. A következő évben úgy döntöttek, a szakmaiságot ötvözik a megemlékezéssel. Lázár szerint ez a döntés igencsak jónak bizonyult, a visszajelzések alapján a szervezők pedig úgy döntöttek, hagyományt teremtenek a rendezvényből. „Idén is szerettük volna ezt a kettősséget megőrizni. Ezúttal is olyan szakembereket hívtunk meg, akik sokat foglalkoznak a püspök életútjának, illetve a katolikus Egyház történelmének kutatásával. Természetesen az ünnepélyességről, megemlékezésről sem feledkezünk meg” – hangsúlyozta a csíkszentdomokosi múzeum vezetője.

Az ünnepség délelőtt tíz órakor kezdődik szentmisével, melyet Tamás József püspök mutat be. Ezt követően a művelődési ház nagytermében előadások hangzanak el. Marton József nagyprépost, teológiai tanár, egyháztörténész, aki a püspök hagyatékának gyulafehérvári kutatója és kiadója, Márton Áron, az ember címmel tart előadást.

Balogh Margit a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének igazgatója, egyháztörténész, Mindszenty József biográfusa, kutatója, és mint ilyen, a korszak jó ismerője. A Mindszentyvel és a magyarországi katolikus Egyház 1945 utáni helyzetével kapcsolatos kutatásai során számos olyan dokumentumot tárt fel, melyek közvetlenül Márton Áronra, illetve az erdélyi katolikusokra vonatkoznak. Ezeket a – brit és orosz levéltárakból származó – dokumentumokat mutatja be előadása során.

Nagy Mihály Zoltán történész, a Román Kulturális Intézet alelnöke a Securitate Levéltárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) archívumában található, Márton Áronra és a katolikus Egyházra vonatkozó iratanyag kutatójaként beszél majd a jelenlevőkhöz.

Kovács Gergely atya, Márton Áron püspök szentté avatási ügyének római posztulátora arról értekezik, hogy miként függ össze egy boldoggá, illetve szentté avatásra előterjesztett személy ismerete, népszerűsége magával a szentté avatási eljárással, illetve milyen eseményekben érhető tetten Márton Áron püspök tiszteletének folytonos növekedése Erdélyben.

Az előadások után Xantus Gábor rendező Márton Áronról készült, Emelt fővel című dokumentum-portréfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők. A film keletkezésének és felújításának körülményeiről a rendezővel és munkatársával, Jakab Gábor atyával beszélgetnek majd.

Magyar Kurír