Esterházy Jánosra emlékeztek Drégelypalánkon

Hazai – 2024. május 6., hétfő | 12:50

Május 1-jén, Szent József, a munkás ünnepén Drégelypalánkon, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban felidézték a mártír politikus alakját, munkásságát és szenvedéseit, imádkoztak mielőbbi boldoggá avatásáért. Az eseményt a Magyar Katolikus Rádió is közvetítette. Gréczi László beszámolóját szerkesztve közöljük.

Máthé György esperes volt a szentmise főcelebránsa, aki szívén viseli a mártír politikus boldoggá avatásának ügyét. Vele koncelebrált Vagyóczky József nyugalmazott esperes, aki idős kora ellenére is négy éve részt vesz a boldoggá avatásért bemutatott szentmiséken, és Tóth Ferenc rétsági plébános.

A rendezvény szervezésében közreműködött Molnár Imre történész, Dávid Zsuzsanna festőművész, Lencsés Zsolt freskófestő-restaurátor; valamint jelen volt Rigó Dávid polgármester is.

A szentmisét zenés műsor követte, amelynek kezdetén a műsorvezető köszöntötte a 20 éve alakult Magyar Katolikus Rádiót, amelynek képviseletében Kékesi Enikő főmunkatárs tudósított az eseményről.

Hrubik Béla publicista elmondta Dávid Zsuzsanna Esterházy János-imáját, és beszámolt a mártír politikussal kapcsolatos eseményekről, szobor- és emléktábla-avatásról. Lőrincz Aranka Sarolta egy gyönyörű Mária-énekkel örvendeztette meg a jelenlévőket, lánya, Gabriella pedig egy Luspay Kálmán-szerzeményt, a Magyarország Pátrónája című dalt énekelte el. Híves István, az ipolybalogi művészeti alapiskola igazgatója szolgált zenével.

A műsorvezető külön köszöntötte a népviseletben éneklő Haraszti-ikreket, akik a 2015-ös Fölszállott a páva tehetségkutató verseny győztesei voltak, és akik május 5-én ünnepelték 18. születésnapjukat. Mielőtt a közreműködők közösen elénekelték a palóc himnuszt, a közelgő anyák napja alkalmából Haraszti Julcsi és Marcsi egy-egy szál fehér rózsával köszöntötték édesanyjukat, Tímeát, aki tíz gyermeknek adott életet.

Forrás: Árpád-házi Szent Erzsébet Plébánia

Fotó: Dávid Zsuzsanna

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria