Ferenc pápa az új bíborosoknak: „Magasra emelt szem, összekulcsolt kéz, mezítláb”

Ferenc pápa – 2024. október 12., szombat | 20:54

Október 12-én tették közzé azt a spanyol nyelvű, személyes hangvételű levelet, amelyet a Szentatya a leendő bíborosoknak október 6-i dátummal küldött. Ebben Francisco Luis Bernárdez argentin költő három kifejezése alapján három magatartás megélésére biztatja a december 8-án bíborosi kinevezést kapó huszonegy személyt.

Az alábbiakban Ferenc pápa teljes levelének fordítását közreadjuk.

Kedves Testvérem!

A bíborosi kinevezéssel Róma papságának válsz részévé. Isten hozott! Ez a tagság az Egyház egységét és az összes egyháznak a római egyházzal való kapcsolatát fejezi ki.

Bátorítlak, hogy bíborosságodban azt a három magatartást éld meg, amellyel egy argentin költő – Francisco Luis Bernárdez – Keresztes Szent Jánost jellemezte, de amely ránk is jól illik: „magasra emelt szem, összekulcsolt kéz, mezítláb”.

Magasra emelt szem, mert szolgálatod megköveteli majd, hogy kiszélesítsd látóhatárodat és kitágítsd szívedet, hogy képes légy távolabbra látni és egyetemesebben, nagyobb mértékben szeretni. Lépj be Krisztus tekintetének iskolájába – XVI. Benedek [megfogalmazása] –, mely Krisztusnak a nyitott oldala.

Összekulcsolt kéz, mert amire az Egyháznak – az evangélium hirdetése mellett – a legnagyobb szüksége van, az a te imád, hogy jól legeltessük Krisztus nyáját. Az imádság, mely a megkülönböztetés közege, hogy segítsen keresni és megtalálni Isten akaratát népünk számára, és követni azt.

Mezítláb, megérintve a világ érdes valóságát, a fájdalommal teli világét, mely háborútól, hátrányos megkülönböztetéstől, üldöztetéstől, éhezéstől és a szegénység megannyi formájától szenved, ami nagy együttérzést és irgalmat követel tőled.

Köszönöm nagylelkűségedet, és imádkozom érted, hogy a „szolga” – diakónus – cím egyre inkább háttérbe szorítsa az „eminenciás” címet.

Imádkozz értem! Jézus áldjon meg és a Szent Szűz kísérjen téged!

Kelt Rómában, a Lateráni Szent Jánosnál, 2024. október 6-án.

Testvéri szeretettel:

Ferenc 

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican Media

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria

A 2023. szeptember 30-i konzisztórium a Szent Péter téren