Ferenc pápa elítélte az isztambuli katolikus templom elleni támadást – A helyi püspök imádságra hív

Ferenc pápa – 2024. január 28., vasárnap | 21:03

Ferenc pápa elítélte az isztambuli római katolikus templom elleni január 28-i támadást. Az isztambuli apostoli helynök és konstantinápolyi apostoli adminisztrátor, Massimiliano Palinuro püspök felszólította a hatóságokat, hogy derítsék ki az igazságot és az indítékét a támadásnak, mely vallási intoleranciára utal. A püspök a közösséget imádságra szólította.

Ferenc pápa január 28-án délben, az Angelus elimádkozása után a következőket mondta:

„Együttérzésemet fejezem ki az isztambuli Szűz Mária-templom közösségének, melyet mise közben fegyveres támadás ért, amelynek következtében egy ember meghalt és többen megsérültek.”

A Vatican Newsnak adott interjújában Isztambul apostoli helynöke és Konstantinápoly apostoli adminisztrátora, Massimiliano Palinuro püspök beszélt a tragikus eseményről és

felszólította a hatóságokat, hogy derítsék ki az igazságot. Hangsúlyozta: véleménye szerint a támadás vallási intoleranciára utal.

Vasárnap délelőtt a török nagyváros egyik külvárosában található Szűz Mária-templom közössége szentmisét ünnepelt – mondta el Massimiliano Palinuro püspök. – Nem sokkal a felajánlás után, a Sanctus pillanatában két fegyveres ember lépett be a templomba, akik több lövést adtak le a levegőbe. Az egyik hívőnek – aki egyébként mentális problémákkal küzdött – volt bátorsága tiltakozni – magyarázta a püspök, majd hozzátette: erre a támadók úgy reagáltak, hogy megölték ezt az embert.

A konkrét indítékok – mondta az apostoli helynök a vatikáni hírügynökségnek – még nem ismertek, tisztázni kell azokat, de az eddig kirajzolódó tényezők vallási indíttatású támadásra utalnak, amelyet vallási intolerancia motivált.

„Közösségünket szó szerint sokkolta a támadás. Természetesen ez most az imádság ideje, a szolidaritás ideje a helyi katolikus közösséggel, és az ima ideje az elhunyt személyért.”

Keresztény közösségként – szólított fel az apostoli helynök – kérjük a hatóságokat, hogy derítsenek fényt a támadásra, keressék meg az igazságot.

Palinuro püspök végezetül együttérzését fejezte ki a meggyilkolt személy miatt, és a katolikus hívek nagyobb védelmére szólított fel.

„Nagyobb biztonságot és a hívek védelmét kérjük, akik kitartanak a hitben és bátran vállalják azt is, hogy időnként nagyon hosszú utat kell megtenniük, hogy részt vegyenek az Eucharisztia ünneplésében.”

Forrás: Vatican News angol nyelvű szerkesztősége

Fotó: Vatican News

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria