Ferenc pápa megérkezett Szicíliába – Találkozás a Piazza Armerina-i hívekkel

Ferenc pápa – 2018. szeptember 15., szombat | 15:31

Ferenc pápa szeptember 15-én, szombaton reggel helikopterrel megérkezett a nagyjából Szicília közepén fekvő Piazza Armerina városába. Az egynapos palermói út elsődleges célja, hogy a Szentatya tisztelegjen a maffia elleni küzdelemben mártírhalált halt Giuseppe Puglisi emléke előtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Piazza Armerinában Ferenc pápa a kora reggeli órákban találkozott a város és a térség lakóival. A város három egymáshoz közeli terén mintegy negyvenezren hallgatták a pápa beszédét, aki innét továbbindult Palermóba, ahol szentmisét mutatott be, találkozott a papokkal, a püspökkel, majd este találkozni fog a fiatalokkal. Zsúfolt programja után Ferenc pápa késő este tér vissza a Vatikánba, és vasárnap a szokott módon megtartja a déli Úrangyala imádságot.

Ferenc pápa szicíliai apostoli látogatásának első állomása Piazza Armerina, 22 ezer lakosú városka, egyházmegyei székhely volt. A Szentatyát Rosario Gisana püspök, a város polgármestere és polgári hatóságai köszöntötték.

A pápa Piazza Armerina kétszáz éve fennálló egyházmegyéjének híveire a következő feladatot bízta: Jézus iránti szeretetből a végsőkig szolgálják testvéreiket. Felidézte Pino Puglisi vértanú pap emlékét, akit a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet huszonöt évvel ezelőtt gyilkolt meg.

A pápa megköszönte Piazza Armerina püspökének a szívélyes fogadtatást, majd érintette a térséget sújtó problémákat: a társadalmi és kulturális elmaradottságot, a munkások kizsákmányolását, a méltóságot adó munkaalkalmak hiányát a fiatalok számára, az uzsorát, az alkoholizmust és egyéb függőségeket, a hazárdjátékot, a családi kötelékek felbomlását.

A társadalom és az Egyház súlyos problémáinak megfontolása nem hitelrontó vagy pesszimista cselekedet – fejtette ki Ferenc pápa. – Fel kell ismernünk ezekben az emberi szenvedésekben Urunk sebeit. A keresztények számára Krisztus történelme és teste az üdvösség és a szabadulás helye. Piazza Armerina hívei a keresztekből és a szenvedésből kiindulva kötelezzék el magukat a térség új evangelizálásában. Az egyházmegye bicentenáriumának lezárása után új feladat vár közösségükre.

A Szentatya három pontban foglalta össze tennivalójukat: legyenek szinodális, együtt haladó egyház, amely hirdeti Isten szavát; legyenek a misszionáriusi szeretet egyháza; legyenek az eucharisztikus közösség egyháza.

Isten szava és a szinodális szeretetközösség segítő kéz azok számára, akik az irgalmas egyház felé fordulnak remény és csalódások között élve. Az irgalmas egyház egyre hűségesebb az evangéliumhoz, nyitott a testi-lelki szenvedők, a kirekesztettek befogadására – hangsúlyozta Ferenc pápa. – Ehhez vissza kell térni az első keresztény közösség lelkületéhez, amely pünkösd tüzétől éltetve bátran tett tanúságot a Feltámadt Krisztusról. Ehhez mindig hasznos segítség a magukkal hordott „zsebevangélium”. A misszionárius egyház azt jelenti, hogy a hívek konkrét helyzetekben végeznek karitatív tevékenységet, evangéliumi együttérzéssel tekintenek az emberek számos problémájára, a térség vándorapostolaivá válnak, a hétköznapi élet minden területén elviszik az emberekhez az evangéliumi jó hírt: meg lehet valósítani az igazságos, kellemes és szeretetteljes társadalmi együttélést, az élet nem sötét átkok sorozata, amelyet végzetszerűen el kell tűrni, hanem Isten jóságába és a testvérek szeretetébe vetett bizalom.

A plébániákon mozdítsák elő az evangéliumi szeretetet, a szolidaritást és a testvéri gondoskodást, visszautasítva a nyugalmas élet világi kísértését. Konkrét tettekben nyilvánuljon meg egyházi szolgálatunk: a karitászközpontokban, a rászorulókat segítő menzákon és menhelyeken, a menekült Jézust befogadó intézményekben, az idősotthonokban – biztatott a Szentatya, majd hozzáfűzte, soha meg ne feledkezzenek az idősekről, a nagyszülőkről, mert ők a közösség emlékezete.

A keresztény szeretetszolgálat nem süllyed le a filantrópia szintjére, hanem arra készteti a tanítványt és a közösséget, hogy feltárja a bajok okait, és azokat megpróbálja felszámolni – figyelmeztetett a pápa.

A misszionárius szeretet egyik vonása, hogy figyelmet szentelnek a fiataloknak és problémáiknak. Kedves fiatalok! Legyeket sorsotok örömteli alkotómesterei! – hangzott a pápa buzdítása. – Legyetek tudatában annak, hogy Jézus szeret titeket. Őszinte és hűséges barátotok, aki soha nem hagy cserben titeket. Kételyeitek, nehézségeitek pillanataiban számíthattok segítségére. Bízzatok az Egyházban is, ahol megtapasztaljátok az ima szépségét, az Istennel való egységet, a csöndet, amely szíveteket az életszentség felé irányítja. Ha problémátok van a papokkal, menjetek hozzájuk bátran, és mondjátok el nekik azokat – ajánlotta a pápa.

A harmadik alkotóelem az Egyház mint eucharisztikus közösség. Az Oltáriszentségből merítjük Krisztus szeretetét, hogy elvigyük azt a világ utcáira. Krisztussal Istennek szentelhetünk minden valóságot – nyomatékosította a Szentatya, majd a vasárnapi szentmiséken való részvételről szólva megállapította, fontos, hogy ne a számokkal törődjünk, hanem éljük meg a kicsinység boldogságát, legyünk kis mustármag, kis nyáj, egy marék kovász környezetünkben.


Az Oltáriszentség és a papi szolgálat egymástól elválaszthatatlanok – mutatott rá Ferenc pápa. – A pap az Eucharisztia embere. A papok támogassák egymást, és gyűljenek egybe püspökük körül, együttesen dolgozzanak, tekintsék paptestvérüket „maguknál kiválóbbnak” (vö. Fil 2,3), ahogy ezt Szent Pál tanácsolja a Filippiekhez írt levelében. Istentől megvigasztalva legyenek vigasztalók, töröljék le a könnyeket, gyógyítsák be a sebeket.

A pápa utalt rá, hogy nemsokára Palermóba érkezik, ahol a hívekkel együtt lerója tiszteletét Pino Puglisi vértanú atya emléke előtt. Felidézte azt is, hogy huszonöt évvel ezelőtt, alig egy hónappal meggyilkolása előtt Puglisi atya éppen itt, Piazza Armerina városban töltött néhány napot. Azért jött el, hogy találkozzon a szeminaristákkal, akik növendékei voltak a palermói nagyszemináriumban.

Az egyházmegye papjaira és világi híveire a következő küldetést bízta a Szentatya: Jézus iránti szeretetből a végsőkig szolgáljátok testvéreiteket. Majd a Győzelem Szűzanyjaként ünnepelt Mária oltalmába ajánlva a híveket így fohászkodott: Mária legyen támaszotok a lelki küzdelmekben, irányítson titeket határozottan a Feltámadás győzelme felé.

A következőkben több mint százezer hívő előtt, a palermói tengerparton fekvő Foro Italico nagy, füves térségén mutatott be szentmisét Ferenc pápa a vértanú Don Puglisi emlékére, amelyen imádkoztak a maffia áldozataiért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria