Ferenc pápa a Scholas Occurrentes fiataljaival találkozott Jakartában

Ferenc pápa – 2024. szeptember 5., csütörtök | 17:15

Ferenc pápa szeptember 2-án indult el Délkelet-Ázsiát és Óceániát érintő 45. apostoli útjára. Szeptember 4-én, helyi idő szerint 17.35-kor (magyar idő szerint 12.35-kor) a Scholas Occurrentes nemzetközi mozgalom helyi közösségének fiataljaival találkozott a jakartai Grha Pemuda ifjúsági házban.

A Scholas Occurrentes gyökerei azokból az oktatási projektekből erednek, amelyeket a Buenos Aires elszegényedett területein élő gyermekek számára indítottak Jorge Mario Bergoglio érsek kezdeményezésére. Az alapítvány, amelyet Ferenc pápa hozott létre 2013-ban, a megalakulása óta olyan iskolák világméretű hálózatává nőtte ki magát, amelyek osztoznak egymással erőforrásaikban, közös célokat követnek és kiemelt figyelmet szentelnek a leginkább rászorulóknak. A szervezet küldetése, hogy megteremtse a találkozás kultúráját és összehozza a fiatalokat. A Scholas Occurentes 2022 májusa óta hívek nemzetközi magántársulataként működik.

Az Indonéziában is jelen levő mozgalom kétszáz fiatalja köszöntötte Ferenc pápát a Grha Pemuda ifjúsági házban. A fiatalok különböző szigetekről, iskolákból érkeztek és különböző vallások követői, így hűen tükrözték a pápa és az indonéz nép számára is oly fontos sokszínűségben rejlő egységet.

A teremben, ahol a találkozó zajlott, volt egy poliéder formájú szobor. Ezt a nagy méretű alkotást, amelybe be lehetett lépni, több mint 1500 fiatal készítette, akik Jáva, Lombok, Flores és Bali szigetéről származnak. A poliéder belsejében két fiatal nő üdvözölte Ferenc pápát.

Az egyikük egy muszlim fiatal, aki mesélt Ferenc pápának az oktatás világában szerzett tapasztalatairól, tanári és tanácsadói munkájáról, amit elmondása szerint annyira szeret, hogy ez arra késztette, hogy oktatási alapítványt hozzon létre a városban, ahol él. „Mindent, amit a Scholasban tanultam, alkalmazom a diákjaimra és a kollégáimra ott, ahol dolgozom – mondta. – Az, ahogyan a Scholasban meghallgattak, értékeltek és befogadtak a csapatomban, olyan élmény, amire minden diáknak szüksége van.”

Ezt követően tanúságtételek hangzottak el. Az egység témája megjelent Bryan vallomásában, aki utalt az ország mottójára, kifejtve, hogy „ez azt jelenti, hogy bár különbözőek vagyunk, mégis egyek”. Arra kérte a jelenlévőket, hogy nézzenek körül, és tudatosítsák azt a komfortérzést, amit mindenki érez. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy „valami még mindig hiányzik”. Bryan beszélt a diszkrimináció és az internetes zaklatás valóságáról, valamint arról, hogy a Scholas Occurrentes mozgalomban mindenki lehetőséget kap arra, hogy beszéljen és megossza tapasztalatait, jót és rosszat egyaránt.

Ferenc pápa Bryannek válaszolva az együttélés és a béke három elvét fogalmazta meg: a valóság fontosabb, mint az eszmék; az egység jobb, mint a konfliktus; az egész magasabb rendű, mint a rész.

Egy fiatal nő, Christine is tanúságot tett. „Közvetlenül megtapasztaltam az internetes zaklatást – mondta a pápának. – Sarokba szorítottak, és ok nélkül kirekesztettek.” Christine megosztotta aggodalmát amiatt, hogy tudja, ez sok fiatallal történik szerte a világon. Rámutatott, hogy az emberek megtanulhatják, hogy a gyakran megosztó különbségek egyesíthetnek is, erre példa a Scholas Occurrentes. „Megtanultuk egységbe hozni a különbségeinket, az egység kötelékeit építeni, és megérteni, hogy a különbségek nem a pusztuláshoz vezető út, hanem egy lépés az egység felé.”

„Ha mindannyian egyformák lennénk, unalmas lenne” – válaszolta neki Ferenc pápa. A különbségek háborúhoz vagy párbeszédhez vezethetnek, választanunk kell – mutatott rá. „A háború mindig vereség, de a barátaiddal való eszmecsere gyönyörű dolog, ami által fejlődhetsz.”

Az ajándékok átadásakor a pápa kapott néhány stólát, amelyeket három fiatalkorú fogvatartott varrt és díszített, akik részt vettek a poliéder formájú szobor létrehozásának projektjében is.

Végül a pápa jelképesen elültetett egy mangrovefát e történelmi találkozó emlékére, valamint egy környezetvédelmet és fenntartható fejlődést elősegítő projekt elindításaként.

Az áldás pillanatában a pápa emlékeztetett, hogy az áldás „azt jelenti, hogy jót mondunk másnak, jót kívánunk” (az olasz kifejezés alapján: „benedire”, „dire bene”, azaz ’jót mondani’ – a szerk.). „Különböző vallásúak vagytok, de Isten csak egy” – mondta Ferenc pápa.

Mindenkit kért, hogy csendben imádkozzon, majd áldást adott mindenkire: „Isten áldjon meg mindannyiótokat, áldja meg vágyaitokat, áldja meg családotokat, áldja meg jeleneteket és jövőtöket.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria