Ferenc pápa szereti a családokat – magyar nyelvű gyermekkatekézisek

Ferenc pápa – 2016. szeptember 30., péntek | 13:43

A Magyar Katolikus Családegyesület (MAKACS) kétheti rendszerességgel teszi közzé honlapján gyermekeknek szóló katekézissorozatát. A 22 részes sorozat Ferenc pápa családoknak szóló beszédei alapján íródott, amelyek a hagyományos szerdai általános kihallgatásokon hangzottak el 2014. december 17-től.

Olasz nyelven a Család Pápai Tanácsa készítette el a tíz év alatti gyermekeknek szánt katekéziseket, magyarra a családegyesület munkatársa, Móger-Rassay Virág ülteti a szövegeket. A rövid írásokhoz gyermekrajzok is kapcsolódnak, hogy a kicsik még inkább be tudják fogadni a katolikus egyház családról szóló tanítását.

Ferenc pápa gyakorlati útmutatást ad a hit megéléséhez, és a gyermekkatekézisek is erre törekednek – mondta Radnai Jenő, a MAKACS irodavezetője a sorozatról portálunknak. A Szentatya azt vallja, hogy nem feltétlenül a legmagasabb szinten kell kezdeni a tanítást, az emberhez kell elsősorban szólni. Az eredeti pápai katekézisek is elsősorban a mindennapi emberi kapcsolatok vonatkozásában ragadják meg az egyházi tanítást, és nem a dogmatika, a teológia szintjén – tette hozzá.

Az irodavezető utalt arra, hogy  nagy sikert aratott a magyarul is megjelent Kedves Ferenc pápa! című könyv, amelyben a világ különböző részein élő gyermekek kérdezhették a pápát, aki nagy örömmel és szeretettel válaszolt nekik. A Ferenc pápa szereti a családokat katekézissorozat ehhez hasonlóan a saját szintjükön és a lehető leggyakorlatiasabban akarja megszólítani a gyermekeket.

A MAKACS honlapján kéthetente jelenik meg a sorozat egy-egy újabb része, amelyhez kapcsolódóan Ferenc pápa felnőtteknek szánt katekéziseit is közlik.

A gyermekkatéziseket a Magyar Kuríron is közreadjuk, az első, Názáret címűt, amely Ferenc pápa 2014. december 17-i katekézise alapján íródott, október 1-jén, szombat délután olvashatják honlapunkon.

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria