Folyamatos erősödésben – Áttekintés a Győri Egyházmegyei Karitász elmúlt két évéről

Hazai – 2022. október 6., csütörtök | 11:10

Az alábbiakban a Győri Egyházmegyei Karitász igazgatójának értékelését olvashatják az elmúlt két esztendő változásairól, nehézségeiről és kegyelmeiről.

Szervezetünk, a Győri Egyházmegyei Karitász folyamatos fejlődésben segíti egyházmegyénk rászorulóit. Az elmúlt két év sok változást hozott szeretetszolgálatunk életében, amelynek főbb állomásait most visszatekintve érdemes bővebb formában is rögzíteni – a számvetés, a tanulságkeresés és a hálaadás lelkületével.

Az elmúlt két évben pusztító koronavírus-járvány ellenére folyamatosan működtetjük a Katolikus Karitásszal közösen megvalósuló szezonális segélyakcióinkat, melyek keretében pelenkát, Béres-cseppet, vetőmagot és iskolakezdési utalványt adunk, nyári táborozásban segítünk, tartósélelmiszer-gyűjtést és Szent Erzsébet kenyerének osztását szervezzük, LAK6- és Szép Otthon-támogatás útján lakhatással összefüggő segítséget nyújtunk arra jogosultak számára, valamint saját termékeinkkel jelen vagyunk többek között a győri adventi vásárban.

Az elmúlt években – válaszolva régiónk szociális kihívásaira – új tevékenységként indítottuk el a „Játék – Öröm – Tanulás: Játszóbusz a családokért” elnevezésű projektünket, valamint a Sziénai Szent Katalin nevét viselő idősgondozási programot. Előbbi projekt keretében idén már 10 helyszínen 300 nehéz sorsú gyerek táborozását támogattuk, utóbbi programban egyelőre 5 idős embert látogatunk 2 munkatárssal és 1 önkéntessel.

A 2020 tavaszán kitört koronavírus-járvány mindannyiunk életét megnehezítette. Szervezetünk a segítségnyújtás személyes formáját tartja a legfontosabbnak, amely azonban a járvány következtében jelentősen megnehezült. Ennek áthidalására saját forrásból biztosítottunk ciklikus formában tartósélelmiszer-csomagot önkéntes csoporthálózatunk szegényei felé. Ugyanebben az időszakban komplex segítségnyújtási projekt keretében tettük lehetővé egy kórházi kezelésből lábadozó felebarátunk számára az emberhez méltó lakhatást. Szintén a járvány okozta kényszerűség adta a lehetőséget nagy mennyiségű maszk, gumikesztyű, fertőtlenítőszer, illetve alkalmi gyümölcs, termény és egyéb élelmiszer gyors szétosztásának koordinálására.

Megnövekedett feladataink elvégzését örömteli módon gyarapodó önkéntes közösségünk segíti: két év alatt 25-ről 42-re nőtt plébániai önkéntes csoportjaink száma, így csaknem 250 fő önkéntessel vagyunk jelenleg kapcsolatban. Iskolai közösségi szolgálat keretében 20 oktatási intézménnyel van szerződéses viszonyunk, és egyre gyakrabban fordulnak meg nálunk diák-önkéntesek, mely növekvő népszerűségünket jelzi.

Munkatársainkkal közös szervezetfejlesztésen, majd szakmai szupervízión vettünk részt, ami nagymértékben segítette, hogy főállású munkatársi csapatunk 5 főről 10 főre gyarapodott, illetve a mára 13 fő megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztató Apor-műhelyünk immár állami bértámogatással működik.

Különleges pillanat volt, amikor 2021 tavaszán Harkán is elindult a fogyatékkal élő gyerekeknek nappali elfoglaltságot adó Kuckó klub; és amikor 2021. szeptember 4-én – csatlakozva a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényeihez – három helyszínen láttuk vendégül egyházmegyénk legelesettebbjeit egy szeretetvendégség keretében. 2021 novemberében 60 fővel meghitt hangulatú, vidám és informatív önkéntes találkozót tartottunk; 2022 januárjában pedig sok éves álmunk vált valóra, amikor központunk frissen felújított részén püspöki áldással indult útjára a Büchl Hungária Kft.-vel közösen működtetett, újabb 12 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztató műhely.

Szervezetünk fejlődése győri központunkat sem hagyta érintetlenül: ahogy az évek során megtelt élettel a Kandó Kálmán utcai ipari épület, úgy szépült meg lépésről lépésre. 2020 nyarán központunkon teljes tetőcserét és tetőszigetelést hajtottak végre, 2021 nyarára pedig megvalósult a felújítás rég várt IV. üteme, otthont adva a Büchl-műhelynek, valamint egy új élelmiszer- és egy karitászraktárnak.

Ahogy eddig, a nyilvánosság felé is igyekeztünk tevékenységünkön keresztül felmutatni az embertől emberig ható krisztusi szeretetet. Ebben az egyházi és világi sajtóorgánumok, valamint a közösségi média felületei mellett segítségünkre van 2021-től működő saját honlapunk is.

A 2022. február 24-én kitört ukrajnai háború újabb terheket rótt ránk, ám az igazi segítség a bajban mutatkozik meg: bízvást számíthattunk erősödő önkéntes hálózatunkra, a jóakaratú felajánlók és támogatók segítségére, illetve a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-dunántúli Régiójára, melynek vezetésével a közös feladat hozott össze minket.

Vallom, hogy a közösség igazi próbája a krízishelyzet. Az elmúlt két évben örömmel tapasztaltam, hogy karitászközösségünk az imént említett sokféle, gyakran váratlanul érkező feladatban remekül helytáll, tanúságot téve elkötelezettségéről. Gyakran jut eszembe az a személyes élményem, amikor otthonunkban a fiam egy családi étkezés alkalmával az alábbi kérdést intézte hozzám: „Apa! Neked ki a főnököd?” Amire én kiejtett szó nélkül reagálva a mutató ujjammal az ég felé irányítottam a tekintetét. Érkezett is hamar az elégedett válasz: „Igen! Apa nem dolgozik Akárkinek!”

Meggyőződésem, hogy szolgálatunk életében, a jót tenni akarásban, tevékenységünk eredményeiben mindannyian eszközök vagyunk. A mindennapi, embert próbáló helyzetekben úgy is érezhetjük, talán nem is feltétlenül a legalkalmasabbak. Meghívottak, akiket alkalmassá kíván tenni a Teremtő, amihez elengedhetetlen az Istenbe vetett hit.

Hálát adok Istennek, hogy „karitászos” lehetek, s alapítónk jelszavával élve „tehetem a jót mindenkivel.” (vö. Gal 6,10)

Győr, 2022. szeptember 20.

Lőrincz Attila igazgató

Forrás és fotó: Győri Egyházmegyei Karitász / Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria