Idén is megtartották a Ferences Pedagógiai Napokat Mátraverebély-Szentkúton

Megszentelt élet – 2024. szeptember 5., csütörtök | 14:37

A Ferences Pedagógiai Napokat immár kilencedik alkalommal rendezték meg a rend oktatási intézményeinek közösségépítése céljából augusztus 27–28. között a megújult Mátraverebély-Szentkút Nemzeti Kegyhelyen.

A programok gerincét most az iskolákban bevezetett új Köznevelési Stratégia 2023–2027 közös feldolgozása és az értékek bemutatása adta, továbbá előadott Zsódi Viktor piarista tartományfőnök és Székely János szombathelyi megyéspüspök. Az előadások mellett kiscsoportos foglalkozásokkal, sporttal, és idén különleges sajt- és borkóstolóval is várta résztvevőit a Ferences Rendtartomány a nemzeti kegyhelyen.

A gyönyörűen megújult mátraverebély-szentkúti kegyhely völgyét már kora reggel elárasztotta a nap melege. A rendezvényen több mint 160 pedagógus vett részt: a régiek és az újak is izgatottan készültek a közös feltöltődésre. „Nem telhet el nyár és indulhat tanév Szentkút és a pedagógiai napok nélkül!” – hangzott el a regisztációkor a tömegben.

A program szentmisével kezdődött a kegytemplomban, amit Varga Kapisztrán OFM celebrált; koncelebrált Balázs Jeromos OFM, Komáromi Előd OFM, Zarándy Kleofás OFM, Zillich Mihály OFM, Kis Efrém OFM, Tamás Gábor OFM, Radványi Atanáz OFM, Bécser Róbert OFM és Bucskó Nándor OFM.

Varga Kapisztrán homíliájában arról beszélt, hogy a spiritualitás azt is jelenti, hogy mit kezdünk a lelkünkkel:

Fontos megtalálni, hogy hitünk egy-egy fontos eleme és tanítása milyen hatással lehet az életünkre, milyen döntésekre késztet.

Akkor tehát, amikor ferences spiritualitásról beszélünk a keresztény, katolikus hagyományon belül, meg kell vizsgálni, hogy mit kezdünk mi Szent Ferenc nyomán a nyugtalanságunkkal vagy a vággyal. Hogyan kezeljük? Hogyan kanonizáljuk? Miként fordítjuk azt magunk és mások javára? Honnan veszünk lendületet, békét?” – tette fel a gondolatkeltő kérdést a szónok.

Egy, számára igen fontos gondolattal zárta beszédét, amiben a tanulók és tanítóik közötti kapcsolatra utalt. „Szerzeteskörökben szokás mondani, hogy az alapító karizmája fellelhető minden rendi tagban. Az, hogy egy család milyen, nemcsak egy embertől függ, hanem a család összes tagjától.

Egy gyermek, ha el is kószál, ő is hordozza az Urat. Így kell hozzájuk közeledni.”

Az első nap leginkább az új ferences Köznevelési Stratégia 2023–2027 átgondolásáról szólt, 20–20 fős kiscsoportos foglalkozások keretében. A csoportokat vezető ferences szerzetesek egy-egy tanár segítségével készültek a munkára; a műhelyeken a stratégia egyes elemeit és központi értékeit dolgozták fel abból célból, hogy azokat munkájuk során is hasznosítani tudják majd a mindennapokban. Minden pedagógus három témakörre tudott jelentkezni, melyek végén a csapatok összegyűltek, hogy meghallgassák egymás tapasztalatait és a további témák összefoglalóját.

A műhelyekről bővebb beszámoló ITT olvasható.

A műhelyek után szabadidő következett, melyben röplabdázni, focizni, tollasozni, ping-pongozni lehetett. Akik kevésbé érezték magukban az erőt a sportoláshoz a nyári melegben, megtekinthették a kegyhelyet.

A pedagógiai napok első, keddi előadója Zsódi Viktor piarista tartományfőnök, a Férfi Szerzeteselöljárók Konferenciájának új elnöke volt. A tartományfőnök Helyzetelemzés a szerzetesi közoktatásról címmel tartotta meg előadását, melyben a szerzetesi jelenlétről, a szerzetesi iskolák helyéről és azok jövőjéről mesélt. Elmondta, a piarista és a ferences nevelést is igen sajátosnak tartja, ugyanakkor a szentszéki dokumentumokat olvasva fellelhető, hogy a világ összes katolikus iskolájában ugyanazokkal a problémákkal küzdenek. Kiemelte, hogy az Egyház nehezen tudja megszólítani a fiatalokat, „és nagyon fontos szerepe van a megszentelt személyeknek, ferences küldetésnek az iskolák működtetésében, mert ez az a fórum, ahol meg tudjuk szólítani azokat, akik elsodródtak az Egyház közeléből”. Ugyanakkor elmondta,

nemcsak a papok és szerzetesek dolga hitelesnek lenni, hanem a világi munkatársaké is.

Előadásának további részében a szentszéki dokumentumok alapján osztott meg pár gondolatot a közoktatásról; beszélt többek között a lelkipásztori kihívásokról, a közösség erejéről, a gyónás és a kommunikáció gyakorlásáról, továbbá szó esett a globalizáció, a digitalizáció és az identitás válságáról is.

A vacsora után közös zenés szentségimádáson lehetett részt venni a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium tanárainak vezetésével a kegytemplomban, majd Szabó Bálint őstermelő sajt- és borkóstolóját élvezhették társasjátékozás kíséretében, ami hajnalig tartó beszélgetésekbe torkollott.

A szerdai lelkinapon Székely János püspök Hogyan töltődjünk fel Isten szeretetének forrásából címmel tartott előadást. Kilencven percben beszélt arról, hogyan tudnánk mi is olyan derűsek lenni, mint a gyerekek, hogyan tudnánk feltöltődni, megelőzve a kiégést, a kiüresedést – s közben segíteni ebben a fiataloknak is.

A püspök elmondta, hogy szerinte egyfajta belső kiüresedés, egzisztenciális vákuum érezhető a nyugati világban: semmilyen földi dolog nem tudja betölteni a szívünket, ezért leszünk szomorúak. „A gyermekkor olyan, mint egy titokzatos paradicsomkert, ahonnan feltöltődünk egy életre, táplálkozunk belőle.” Székely János szerint fel kell ismerni és arra a jóra kell építkezni, amit akkor kaptunk. Felidézte: ő maga is átélte gyerekként, hogy az élő Isten jelen van a Szentírás sorai között. „Egy gyerek legfőbb nevelője Isten. A legnagyobb jó, amit a tanár tehet, hogy odaviszi őt a Teremtőjéhez, aki jobban ismeri őt, mint bárki más” – fogalmazott, majd azt tanácsolta, vegyenek minél több tiszta forrást magukhoz, mint amilyen például az igazság – mely felszabadít, s ami harmóniát és rendet teremt –, vagy a jó tettek; ugyanis aki sokat ad, annak a szíve eleven lesz.

A püspök a záró szentmise homíliájában a szeretet művészetéről beszélt. Jákob történetén keresztül rámutatott, milyen, amikor megmutatkozik, hogyan tanít és nevel Isten. Az atya szerint

a fiataloknak az életet és a szeretetet kell megtanítani.

Bodó Márton közoktatási referens, a program egyik szervezője zárta a két napot. „Egy közös emberi értékeken és azokat erősítő pedagógiai alapokon nyugvó tantestület és annak együttműködése át tudja formálni a gyermekek szemléletét, és egy életre szóló indítást jelenthet számukra. Sok sikert kívánok mindenkinek az elkövetkezendő tanévhez!” – fogalmazott.

*

A Ferences Pedagógiai Napokat jövőre (2025 augusztusában) is megrendezik a rendtartományhoz tartozó közoktatási-köznevelési intézmények pedagógusai számára. Addig is egész évben szakmai továbbképzési lehetőségekkel és lelki programokkal készülnek a provincia dolgozóinak.

Szöveg: Gellért Sára Mária

Fotó: Moldoványi Barnabás

Forrás: Ferences Média

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria