Imádkozzunk papjainkért! – Ne csak annak legyen hírértéke, ha egy repülőgép lezuhan

Nézőpont – 2024. szeptember 8., vasárnap | 16:37

Az elmúlt napok fejleményeit magam és szerkesztőségünk tagjai is döbbent csendben figyeltük. Az imádság volt az egyetlen eszköz, melynek segítségével igyekeztünk Isten előtt továbbra is jelen lenni, és sem az ítélkezés, sem a felmentés kísértésének engedni, valamint a damnatio memoriae eszköztárát sem szerettük volna igénybe venni.

A helyzetben sokan megnyilvánultak. A mai napon egy, de tulajdonképpen két személy közreadott gondolata azonban megerősítette azt, amit gondolunk a kialakult helyzetben (amolyan fején a szöget élmény), és mivel ezzel egyetértünk, az alábbiakban közreadjuk.

Zsódi Viktor piarista tartományfőnök a közösségi oldalán a mai napon Ferenc pápa egyik korábbi, 2014-ben a Római Kúria tagjaihoz elmondott karácsonyi beszédét idézi – melyet az oldalunkon lehet IDE klikkelve elérni teljes terjedelmében, magyar nyelven –, amelyben a Szentatya az alábbiakat mondja:

„Kedves Testvérek!

Egyszer olvastam, hogy a papok olyanok, mint a repülők: csak akkor van hírértékük, ha lezuhannak, de olyan sokan vannak, akik repülnek. Sokan bírálják őket és kevesen imádkoznak értük. Ez egy nagyon szimpatikus mondat, de egyben nagyon igaz is, mert körvonalazza papi szolgálatunk jelentőségét és törékenységét, és azt, hogy milyen sok rosszat tudna okozni az Egyház egész testének egyetlen pap is, aki »elesik«.

Tehát, hogy el ne essünk, ezekben a napokban, amikor készülünk a szentgyónásra,

kérjük Szűz Máriát, Isten Anyját és az Egyház Anyját, hogy gyógyítsa be a bűnök által okozott sebeket, amelyeket mindnyájan szívünkben hordozunk

és támogassa az Egyházat és a kúriát, hogy legyenek egészségesek és gyógyítók; szentek és megszentelők, Fia dicsőségére, a mi üdvösségünkre és az egész világ üdvösségére!

Kérjük őt, hogy mi is úgy szeressük az Egyházat, ahogyan Krisztus, az ő Fia és a mi Urunk szereti, és legyen bátorságunk ahhoz, hogy elismerjük bűnös mivoltunkat, akiknek szükségük van Krisztus irgalmasságára, és ne féljünk anyai kezeibe helyezni magunkat.”

*

A fentiekhez csatlakozva arra biztatok, biztatunk mindenkit:

ne fáradjunk bele, hogy imádkozzunk és segítsük papjainkat! Kérjük mindannyiunk számára a Szent Szűz közbenjárását, bizalommal Isten igazságosságában és irgalmában!

És igyekszünk a szerkesztőségben munkánkkal, szolgálatunkkal a jövőben is bemutatni, hogy „olyan sokan vannak, akik repülnek”.

Kuzmányi István
főszerkesztő

Fotó: Merényi Zita (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria