Irakban az Egyház csodát tett – Sako pátriárka az ottani keresztények helyzetéről

Kitekintő – 2018. február 10., szombat | 19:11

Louis Rafaël Sako iraki káld pátriárka részvételével mutatta be február 7-én a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet a február 24-re tervezett kezdeményezését. E napon a Colosseum, valamint két iraki és szíriai templom vörös színbe borul, ezzel hívják fel a figyelmet a keresztényüldözésre.

A bagdadi káld pátriárka, Louis Rafaël Sako szerint Ferenc pápa jól ismeri az iraki helyzetet, nagyon jól informált. A pápa azt mondta, hogy teljesen készen áll a közel-keleti ország felkeresésére, de a helyzet nem segíti ezt elő.

Vatikáni látogatásáról hazatérőben Sako pátriárka a SIR olasz katolikus hírügynökségnek megerősítette, hogy bemutatott egy egynapos pápai látogatásra vonatkozó programtervezetet: Úr városában ökumenikus igeliturgia, Bagdadban a vallási és politikai hatóságok köszöntése, Erbílben szentmise lehetne. Sajnos azonban egyelőre nem valósulhat meg mindez, elsősorban a kurdok és az arabok közötti feszültség miatt. Belpolitikai és biztonsági problémát is jelent ugyanis mindez.

A február 24-i kezdeményezéssel kapcsolatban a pátriárka megállapította, a fény meggyújtása reményt hoz azoknak az embereknek, akik rengeteget szenvedtek. „Az úgynevezett Iszlám Államot legyőzték és az emberek vissza akarnak térni. Javult a biztonság Irakban és folyamatban van a kiengesztelődés és a stabilitás megteremtése. A fundamentalizmusnak és a terrorizmusnak nincs jövője, a gonoszt testesítik meg. Bár vannak problémák, nagy remények is: a Ninivei-fennsíkról és a Moszulból elűzött húszezer család közül hétezren már visszatértek. A többi család azért nem tudott még hazatérni, mert otthonaikat nem hozták még helyre. Erősen buzdítjuk ezeket a keresztényeket, akiknek nincs más segítségük, mint az Egyház. A kormány ugyanis elsőbbséget ad a síitáknak, a szunnitáknak és a kurdoknak, a keresztények csak utánuk következnek.”

Sako pátriárka szerint Irakban az Egyház csodát tett a nyugati egyház, a keresztények és a püspöki konferenciák segítségével.

A pátriárka szólt a vallásszabadság témájáról is: „Időre van szükség, de elérkezik az is. A vallást nem lehet ráerőltetni valakire. Senki sem kényszeríthet engem, hogy keresztény vagy muszlim legyek.” Elmondta, abból a támogatásból, amelyet Nyugatról kapnak, mindenkit segítenek. Ez nagy hatással van az emberekre.

Egyházainknak a nyugati keresztények erkölcsi, lelki és anyagi támogatására van szüksége. Az Egyháznak készen kell állnia az újjáépítésre, és segítséget kell kapnia, hogy ne legyen egyedül. Félmillió keresztény maradt a másfél millióból – jegyezte meg keserűen.

Az üldözött keresztények hősies példáját látva a nyugati keresztények gondolják át hitüket: ki lenne kész meghalni hitéért? Hangotok azokat képviseli, akiknek nincs hangja, akiknek nincs lehetőségük arra, hogy felemeljék szavukat. Ezért a nemzetközi közvélemény érzékennyé tétele helyzetünk iránt nagy támogatást jelent – fogalmazott Sako pátriárka.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria