Ismét elnapolták Ászja Bibi tárgyalását Pakisztánban

Kitekintő – 2014. március 18., kedd | 18:45

A lahori legfelsőbb bíróságnak március 17-én, hétfőn kellett volna döntést hoznia a káromlás vádjával elítélt pakisztáni keresztény nő, Ászja Bibi ügyében, de a tárgyalást egy bíró távollétére hivatkozva ismét elhalasztották – adta hírül a La Croix.

A hamisan megvádolt ötgyermekes családanyát 2009-ben tartóztatták le, és 2010-ben első fokon halálra ítélték. Védője fellebbezést nyújtott be, de a legfelsőbb bíróság azóta is halogatja a tárgyalást. A pakisztáni hatóságokra a nyugati közvélemény az asszony javára, míg az iszlám szélsőségesek a halálos ítélet mielőbbi végrehajtása érdekében gyakorolnak nyomást, így a bíróság próbálja halogatni a jogerős ítélet meghozatalát.

Az ügy napirendre vételét februárban egyszer már elhalasztották, és most, márciusban ismét elnapolták. Ászja Bibi ügyvédje szerint várhatóan március végéig ki fognak tűzni egy újabb időpontot.

Ászja Bibit, aki mindig is ártatlannak vallotta magát, siralmas körülmények között tartják fogva egy pandzsábi börtönben. A tárgyaláson biztonsági okokból nem jelenhet meg. Ügyét egy keresztény ügyvéd, Nadeem Shakir képviseli, aki az emberi jogok védelme iránti elkötelezettségéről ismert.

A mezőgazdasági munkásként dolgozó Ászja Bibit faluja lakói jelentették fel. Az 1986-ban elfogadott káromlási törvényt a pakisztániak gyakran használják fel személyes sérelmek „rendezésére”. Ászja Bibi karácsonykor levelet írt a pápának, melyben elmesélte neki fogvatartásának körülményeit.

Ászja Bibi letartóztatása nagy vitát kavart a káromlási törvény és annak alkalmazása körül mind Pakisztánban, mind pedig a világ többi részén, és éles feszültségeket teremtett a pakisztáni hatóságok és az iszlamisták között. 2011-ben a vallási kisebbségügyi minisztert, a katolikus Shahbaz Bhattit, aki támogatta Ászja Bibi ügyét, és a káromlási törvény felülvizsgálatát kérte, iszlamista fegyveresek a nyílt utcán meggyilkolták.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria