Ismét keresztényekre támadtak Pakisztánban

Kitekintő – 2013. március 11., hétfő | 12:11

Körülbelül háromezer emberből álló tömeg támadt március 9-én a pakisztáni Pandzsáb tartomány Lahore városának keresztény negyedére, ahol házakat gyújtottak fel.

A támadásban 120–140 keresztény sérült meg, köztük asszonyok és gyermekek is. Az egyik sérült Akram Gill, az evangéliumi keresztény közösség püspöke.

Péntek este indult útjára a gyűlölethullám: a felbőszült muzulmán tömeg egy feltételezett káromló nyomába eredt. Savan Masih keresztény fiatalembert gyanúsítottak meg azzal, hogy Mohamed prófétát káromolta, őt a rendőrség el is fogta. A gyanúsított apja cáfolja, hogy fia elkövette volna a káromlást.

A katolikus közösség vezetője, Sebastian Shaw elítélte az erőszakos támadást, és kérte a kormányt, hogy garantálja a kisebbségek biztonságát. Amíg vannak olyanok, akik a törvények ellenében saját maguk akarnak igazságot szolgáltatni, az ártatlan emberek saját otthonaikban sincsenek biztonságban – mondta.

Keresztény és iszlám vallási és politikai vezetők és maguk a pakisztáni hatóságok is egyaránt elítélték a gyújtogatást. Asif Ali Zardari elnök kijelentette: a kisebbségek elleni vandál támadások beszennyezik az országról kialakult képet. Pandzsáb igazságügyi minisztere ígéretet tett, hogy elfogják a támadókat, és a károsultak öt napon belül kártérítésben részesülnek.

Magyar Kurír

(tzs)