Kalocsára látogatott az apostoli nuncius

Hazai – 2019. március 4., hétfő | 19:24

Március 3-án Kalocsára látogatott Michael August Blume SVD érsek, apostoli nuncius. A város nevezetességeinek megtekintése után ünnepi szentmisét mutatott be a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban, majd a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papságával találkozott a Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Az apostoli nuncius Kalocsa látnivalóinak megtekintése után ünnepi szentmisét mutatott be a Nagyboldogasszony-főszékesegyházban, ahol egész héten a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje előtt imádkozhattak a környék hívei.

A szertartáson részt vett Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Udvardy György pécsi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alelnöke, valamint a főegyházmegye több papja. A szentmise kezdetén Bábel Balázs érsek latin nyelven köszöntötte a Szentatya képviselőjét. 

Michael August Blume homíliájában az évközi 8. vasárnap evangéliuma nyomán arról beszélt, ha a vakok szeretnék meglátogatni barátaikat vagy vásárolni mennének, segítséget kell kérniük olyantól, akinek rendben van a látása. Ha egy vak próbálna meg vezetni egy másik vak embert, komoly baleset történne. „Tud egy vak vezetni egy másikat? Nem esnének bele mindketten egy gödörbe?” Mi mindannyian egy kicsit vakok vagyunk lelkileg. Csak Isten képes elvezetni minket az örök életbe – mondta a nuncius.

Az apostoli követ hangsúlyozta: Isten útjai különböznek a mieinktől. Ha másokat akarunk vezetni Jézus útján, nemcsak az értelmünkkel, hanem a szívünkkel is meg kell értenünk Urunkat. Nem a mi gondolataink, hanem azok a fontosak, amelyeket Jézus magáról tanít szavaiban és cselekedeteiben.

Michael August Blume a közelgő nagyböjti idő kapcsán feladatot is adott a szentmisén résztvevőknek: Ferenc pápa nagyböjti üzenetének elolvasását és tanulmányozását. Ez segíteni fog, hogy megértsük a megváltás szavát; hogy megismerjük Urunkat, igaz örömünket leljük benne – fogalmazott a nuncius.

A szentmise után a szentszéki követ a főegyházmegye papságával találkozott a kalocsai iskolanővérek fenntartásában működő Nagyasszonyunk Katolikus Intézményben.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria