Kelj fel, indulj és ne félj! – A Piarista Nővérek Kongregációjának tematikus éve

Megszentelt élet – 2017. április 26., szerda | 14:45

A Piarista Nővérek Kongregációja 2017. március 18-án, az alapítóanya, Boldog Celestina Donati ünnepén új tematikus évet kezdett. A rend nagykárolyi közösségének közleményét adjuk közre.

A piarista nővérek, akik Istentől kapott szolgálatuk szerint a nehéz sorsú gyermekek és fiatalok harmonikus növekedését igyekeznek előmozdítani, ebben az évben különös figyelmet fordítanak a szerzetesi hivatás értékeinek felmutatására. Hívnak és várnak mindenkit, aki a nevelői küldetést ismerte fel magában, vagy a szerzetesi hivatással szeretne közelebbről megismerkedni.

A Piarista Nővérek Kongregációja 2017. március 18-án, az alapítóanya, Boldog Celestina Donati ünnepén új tematikus évet kezdett.

* * *

Szerzetesi karizmánk szerint, az evangéliumi tanácsok mellett fogadalommal elkötelezve magunkat, szegény és nehéz sorsú gyermekeket segítünk abban, hogy felnőtté válásuk szeretetben, értékekben teljes legyen, hogy emberré formálódásuk során Isten terve kiteljesedhessék. S bár életük indulása sokszor emberhez méltatlan volt, és a mindennapok nehézségei olykor komoly akadályokat jelentenek ma is; de életre szóló küldetésük fénnyel tölti meg jövőjüket; s teljesítésében nem maradhatnak társtalanok. Erre hívott meg bennünket a Jóisten, s Celestina anya így fogalmazta meg feladatunk nagyszerűségét: „Aki őrködik mások felett, mindig emlékezzen arra, hogy társa az angyaloknak.”

Házainkat Oázisoknak hívjuk szerte a világon. A partiumi Nagykárolyban jelenleg két házunk van: egy család típusú gyermekotthon és egy napközi. Oázisok ezek is, hiszen a gyerekekkel, világi munkatársainkkal közösen próbáljuk azzá tenni, a szeretet, a béke szigetévé, ahol a gyerekek megtanulják, hogyan kell a világot szebbé tenni gondolataikkal, lényükkel, fényükkel, szeretetükkel.

Sok szeretettel hívjuk meg azokat, akik a nevelői munkában látják élethivatásukat, s mielőtt munkába állnának, szívesen megismernék a piarista nővérek nevelői tevékenységét. Hiszen neveléssel foglalkozunk a kisgyermekkortól a fiatal felnőtt korig, a játéktól a tanulásig, az iskolai tevékenységtől a családban való felnövekedésig. Valamint várjuk mindazokat, akik a női szerzetesség iránt éreznek elhivatottságot, s közel érzik magukhoz Kalazanci Szent József és Boldog Celestina Donati lelkiségének lényegét: nevelés által evangelizálni.

Nevelői és szerzetesi indíttatásból érdeklődők számára is lehetőséget szeretnénk teremteni rövidebb és hosszabb találkozásokra májustól a következő időpontokban:

Hétvégék az Oázisban

„Csak aki szeret, nevel, mert a nevelés, szeretet.”

Találkozás nagycsaládunk örömeivel és bánataival, feladataival és játékaival.

Időpontok: május 12–14.; július 7–9.; október 20–22.; december 1–3.

Jézussal szívünkben Máriához – zarándoklat

„A szeretet sürget téged, lángra lobbantja szívedet, és azt mondatja veled: be kell térned hozzám, és ami ennél is több, nálam kell maradnod.”

Szerzetesi zarándoklat a piarista nővérekkel Máriaradnára.

Időpont: július 13–16.

Jelentkezési határidő: június 9.

Kalazanciusi hónap

„Az Isten iránti tiszta szeretetből fakadó tettek belénk lopják az Ő szívét.”

Bekapcsolódás mindennapi életünkbe egy hónapon át.

Időpont: augusztus 1–31.

Jelentkezési határidő: július 3.

Celestina-lelkigyakorlat

„A lélek, aki forrón imádkozik, Isten tulajdonává válik, és a Teremtő tekintete megigézi, átjárja és tisztává teszi.”

Kifejezetten a szerzetességre készülő fiatal nők számára Kalazanci Szent József ünnepéhez kapcsolódóan.

Időpont: augusztus 2–27.

Jelentkezési határidő: július 21.

Szeleburdi szilveszter

„Benne az élet öröm, minden, ami vidám és boldog, Tőle jön, s ha nem miatta lenne, nem lenne boldogság sem a földön, sem az égben.”

Óévbúcsúztató játékos mulatság a gyermekeinkkel.

Időpont: december 30. – január 2.

Jelentkezési határidő: december 1.

Szentmise a hivatásokért

„A szentmise a legnagyobb és legmagasztosabb cselekedet, amelyet Isten mindenhatósága tehet.”

Kongregációnkban a nagykárolyi közösség szentmiséje a hivatásokért.

Időpont: 2018. január 20.

* * *

Kelj fel, indulj, és ne félj!

Ha felkeltettük érdeklődésed, szívesen megismernél bennünket, elmélyülnél választott hivatásodban, a nevelésben, vagy szerzetesnő szeretnél lenni, gyere el hozzánk, látogass meg bennünket, tölts el velünk rövidebb-hosszabb időt. Indulj el bátran, cseppet sem félve, engedve Isten meghívásának. Szeretettel várunk!

Érdeklődni lehet az alábbi elérhetőségeken keresztül:

az oasismatercelestina@gmail.com e-mail-címen vagy a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye honlapján.

Piarista Nővérek Kongregációja, Nagykároly

 

Kapcsolódó fotógaléria