Keresztény kislányokat rabol és iskolákat rombol Nigériában a Boko Haram

Kitekintő – 2013. július 30., kedd | 13:02

A Nigéria északi részén élő keresztények egy egyre terjedő jelenségre kívánják felhívni a figyelmet: a Boko Haram iszlamista csoport tagjai kiskorú, keresztény lányokat rabolnak el, és az iszlám vallásra való áttérésre kényszerítik őket – jelentette a Fides ügynökség, melyet a Nigériai Keresztény Szövetség értesített.

A Nigéria északi területeinek keresztény közösségeihez tartozó kislányokat általában egy emír vagy más radikális vallási vezető házában tartják fogva, és arra kényszerítik őket, hogy térjenek át az iszlám vallásra. A Nigériai Keresztény Szövetség öt esetet kísér figyelemmel a családok kérésére, de a szervezet titkára, Daniel Babayi attól tart, hogy esetenként maguk a hatóságok is bűnrészesek az ügyekben.

Nigériában, ahol a templomok elleni támadások és a keresztények gyilkolása több hónapja rendszeressé vált, a Boko Haram kijelentette, hogy „a keresztény nők elrablása új stratégiájuk részét képezi, melynek célja a keresztények meggyengítése és végleges elkergetése az ország északi részéről”.

Az iskolák az iszlamista csoport egyik legfontosabb célpontjaivá váltak, mivel a nyugati szellemű oktatás az ő szemükben bűnnek számít. Ezt maga a Boko Haram elnevezés is hirdeti, melynek jelentése: „a nyugati oktatás bűn”. Július elején például több mint negyvenen meghaltak egy középiskola elleni támadásban az ország északi felén fekvő Yobe államban.

Az iszlamisták a közelmúltban egy kollégiumot is felgyújtottak, miközben gyerekek aludtak benne. Akik ki akartak menekülni a lángok közül, azokat megölték. Abubakar Shekau, a radikális csoport vezetője kifejezetten azt kérte szervezete tagjaitól, hogy tegyék gyakoribbá a nyugati iskolák elleni támadásokat.

La Croix/Magyar Kurír