Jezsuita diakónusokat szenteltek Budapesten

Megszentelt élet – 2022. december 20., kedd | 15:34

Bensőséges ünnep helyszíne volt december 17-én, szombaton délelőtt a budapesti Jézus Szíve jezsuita templom. Székely János szombathelyi megyéspüspök két jezsuita szerzetest – Mihalkov Ferencet és Nevelős Gábort – szentelt diakónussá. A szertartáson a jezsuita közösség számos tagja koncelebrált; jelen voltak továbbá máshonnan érkezett papok, a szentelendők rokonai, barátai, ismerősei.

A diakonátus az egyházi rend szentségének első fokozata, mely több hónappal – vagy akár hosszabb idővel – megelőzi a papszentelést. A kifejezés görög eredetije azt jelenti: szolga, segítő, hírvivő. A diakónus ennek megfelelően segíti egyrészt a papokat hivatásuk teljesítésben, s közben arra készül, hogy ő maga is teljes jogú pappá váljon.

A diakónusság mindenekelőtt szolgálat”; „ahogy a Jó Pásztor is életét adja az övéiért”; „ajándékozó életet élni, a lábmosó, majd a kereszten meghaló Krisztus nyomába szegődni”

– Székely János püspök ezekkel az evangéliumi motívumokkal érzékeltette a papi hivatás első fokára lépők szerepét az Egyházban.

A főpásztor három tanácsot osztott meg a szentelendőkkel: „Hassa át mindennapjaitokat, legyen életre szóló ajándék a diakónusi lét. Ahogy Pál apostol mondja, Isten a jókedvű adakozót szereti: életeteket ezért adjátok át örömmel mások javára.

Jézus közelében élni annyit jelent, mint közel lenni a tűzhöz, lángot gyújtani, világítani – éledjen bennetek is tűz, és legyetek a világ világossága.”

A szentbeszéd után a püspök megkérdezte a jelölteket szentelésre felterjesztő Vízi Elemér SJ provinciálist: „Méltónak találod őket?”

Mielőtt a magyar jezsuita rendtartomány vezetője igennel válaszolt volna, felidézte két rendtársa eddigi pályafutását.

Mihalkov Ferenccel kapcsolatban kiemelte, hogy

széles körben ismert rajzai – többek között bérmaszentjéről, Loyolai Ignácról – mély hitről és gondolkodásról tanúskodnak.

Nevelős Gáborról elmondta, hogy már a miskolci Fényi Gyula-gimnáziumban is a jezsuitáknál tanult, az ugyancsak jezsuita budapesti Szent Ignác-szakkollégium diákjaként folytatta – sőt ma már az intézmény rektora –, de képzése során megfordult a római jezsuita kollégiumban is.

A fentiek alapján „az elöljárók és a keresztény nép megkérdezése után méltónak találtattak” – mondta Vízi Elemér, majd kezdetét vette a diakónusszentelés szertartása.

A szentmise után a jelenlévők átvonultak a szomszédos Párbeszéd Házába, és kötetlen együttlét keretében köszöntötték a két új diakónust.

*

Mihalkov Ferenc SJ 2009-ben lépett be a rendbe, a marosvásárhelyi jezsuita közösség tagja. Korábban Bostonban és Budapesten tanult, jelenleg Kolozsváron végzi teológiai tanulmányait.

Szent Ignácról és a jezsuitákról készített karikatúráival több helyen is találkozhattak az olvasók. Az egyik legművészibb magyar jezsuitával tavaly készült hosszabb interjú.

Az alábbi YouTube-videón Mihalkov Ferenc rendtársával, Kiss Ferenccel beszélget, és rajzot is készít.

Nevelős Gábor SJ 2011-ben lépett be a rendbe, teológiai tanulmányait Rómában kezdte, Budapesten fejezte be. Jelenleg a budapesti Horánszky utcai közösségben él. A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia ökológiai részlegének jezsuita referense és a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium (SZIK) rektora. Az egykori öregdiákból lett rektorral 2022 őszén készült bemutatkozó interjú.

Nagy Bálint SJ a Montserrat jezsuita vlogban beszélgetett vele.

Forrás: jezsuita.hu

Fotó: Pásztor Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria