Királyi fürdőre bukkant a magyar kutatócsoport Heródes király jordániai palotájában

Kultúra – 2017. június 16., péntek | 16:26

Machaerus Heródes király erődítménye Jordániában, az egyetlen, amely kívül esik a mai Izrael területén. Vörös Győző ókorkutató, akadémikus vezetésével a közelmúltban egy óriási, az átlagosnál jóval nagyobb mikvét fedeztek fel – adta hírül a Haaretz.com izraeli portál június 15-én.

Machaerus várának ugyanaz a római légió pusztította el, mely a Holt-tengerhez közeli Masszádát is. Vörös Győző – a Magyar Művészeti Akadémia égisze alatt – 2009 óta vezeti a szentföldi erődítmény feltárását.

A királyi mikvé digitális rekonstrukciója

A Machaerus erődöt (amely Keresztelő Szent János mártíromságának evangéliumi helyszíne is) egy kimagasló hegycsúcsra építették, Madabától mintegy harminckét kilométerre délnyugatra. A mikve – a fürdésre, merülésre használt medence, amely a vallás által előírt rituális tisztálkodásra szolgált – nyilvánvalóan a királyi család személyes használatra készült. E rituális fürdő a legnagyobb, amit valaha felfedeztek Jordániában: tizenkét lépcsőfokkal és egy vízzel teli tartalék medencével büszkélkedhet, amiből alacsony vízszínt esetén feltöltötték a medencét.


Vörös Győző az erődítmény 15,6 méter mély ciszternájában

A felfedezett mikve a méretén kívül építészeti szempontból nagyon hasonlít azokra, amelyeket Kumránban, a Holt-tenger másik oldalán, Izraelben tártak fel, és amelyeket korábban egyedinek tartottak. Az óriási mikvét a királyi udvar alatt három méterrel találták meg kétezer évnyi por és homok alatt rejtőzve. Eredetileg kőből rakott, boltíves mennyezete volt. A mikve tetejét 71-ben pusztították el, amikor a Lucilius Bassus vezette X. római légió megostromolta az első zsidó háború (Krisztus után 66–73) idején a zsidó harcosok menedékhelyeként szolgáló kősivatagi erődöt.


Így nézhetett ki a Machaerus erőd

Forrás: Haaretz.com

Fotó: Magyar Művészeti Akadémia, Szentföldi Magyar Régészeti MIsszió

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria