A 2013-as jubileumi Szent István-évben a szent király tiszteletére folytatott hagyománytörténeti kutatások során fedezték fel ismét az egykori Kőbányai Polgári Serfőzde kiváló termékét, a Szent István Porter sört. Spányi Antal megyéspüspök vetette fel a gondolatot, hogy az egykori „élvezeti és gyógysör-különlegességet” újra forgalomba hozzák.
A két háború között szinte nem volt olyan ember Magyarországon, aki ne ismerte volna a Szent István védjeggyel ellátott terméket. 1892-ben Tószeghy Freund Vilmos terménykereskedő alapította meg a Kőbányai Polgári Serfőzdét, amely 1894-ben kezdte meg a termelést. A gyár jelentős kapacitással hamar betört a hazai és a külföldi piacra, az 1896-os millenniumi kiállításon Ferenc József uralkodó díszoklevelet adományozott a főzdének. A Szent István védjegyű sörök ezt követően hamar népszerűek lettek. A sörfőzde védjegyül uralkodókat, színészeket, történelmi személyeket, vagyis híres embereket választott, ami nagy sikereket hozott a tulajdonosnak. A Kőbányai Polgári Serfőzde 1923-ban magába olvasztotta a kőbányai Maglódi úton működő Szent István Tápszerműveket, így tevékenysége jelentősen kibővült.
Talán nem csak a véletlen hozta, hogy ugyancsak a Maglódi úton jött létre az új sörfőzde. A Monyó Brewing Kft. alapítói, Pein Ádám, Németh Antal és Elek Zoltán egy év alatt gyakorlatilag a semmiből hoztak létre egy vadonatúj, piacképes kisüzemet. Németh Antal főzőmester számos újítást és kiemelkedő színvonalat hozott az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kézműves sörök világába. A székesfehérvári püspökség számára készült Szent István Porter, valamint Szent Imre és Szent Gellért söröktől azt várják, hogy felpezsdítsék a sörkultúrát, és részesei legyenek a kisüzemi sörkészítés forradalmának.
Spányi Antal püspök a sörkülönlegességeket elsősorban ajándéknak szánja a fehérváriaknak és mindazoknak, akik a székesfehérvári püspökség által fenntartott Szent Gellért Tanulmányi Ház (Székesfehérvár, Mátyás Király Körút 1.) sörözőjébe betérnek. A Szent István Porter, Szent Imre és Szent Gellért sörök 2015. augusztus 15-től fogyaszthatók és kaphatók a helyszínen.
Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye
Magyar Kurír
Kapcsolódó fotógaléria


