Közösségben a teremtett világért – Újra várják a Laudato si’-animátornak jelentkezőket

Hazai – 2023. április 5., szerda | 20:19

A Laudato si’ Animátorprogram tavaly ősszel indult hazánkban a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület koordinálásával, közel negyven munkatárs végzett az első tanfolyamon, akik már meg is kezdték közösségeikben a cselekvést Ferenc pápa enciklikája szellemében. 2023 áprilisában új kurzus indul, amelyre még jelentkezhetnek az érdeklődők.

A foglalkozássorozat a nemzetközi Laudato Si’ Movement (LSM) teremtésvédelmi mozgalom, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület együttműködésével indult magyar nyelven 2022 őszén. Az ötalkalmas online képzés eredményeként közel negyven hazai animátor kezdte el segíteni saját közösségében a teremtésvédelmi cselekvést.

A Laudato si’-animátorok képzésének célja, hogy a helyi katolikus közösségek teremtésvédelmi aktivitását felkészült és elkötelezett kezdeményező emberek, animátorok segítsék. A foglalkozássorozat olyan felnőtteknek szól, akik meghívást éreznek arra, hogy egyházközségük, közösségeik életét teremtéstudatosabbá formálják: segítsék helyi szinten megvalósítani a szegények és a Föld kiáltására figyelő, kifelé megnyilatkozó Egyházat, és közösségükben az ökológiai megtérés kovászává váljanak. Különösen ajánlják a részvételt teremtésvédelmi referenseknek, egyházi és világi közösségvezetőknek, közösségek önkénteseinek, pedagógusoknak.

A képzésben részt vevőket egy ötalkalmas online kurzus során tudományos és teológiai ismeretekkel vértezik fel az ökológiai megtérés megélésére és terjesztésére. A foglalkozássorozat előadói és közreműködői neves hazai szakemberek: Ürge-Vorsatz Diána, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) munkacsoportjának alelnöke; Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke; Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tudományos munkatársa; Hankó Gergely, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének ügyvezető igazgatója; Farády Anna biológus, az Ökopszichológiai Intézet környezetvédelmi szakpszichológus-jelöltje; Nevelős Gábor SJ, a Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia képzési asszisztense; Merza Péter, a Humusz Szövetség oktatási munkacsoportjának vezetője; Szilvácsku Zsolt teremtésvédelmi referens; Jáger Eszter agrármérnök, lelkipásztori munkatárs, valamint már képzett Laudato si’-animátorok.

A sorozat azonban nem áll meg a tudás átadásánál. Célja kifejezetten és hangsúlyozottan az, hogy a résztvevők a megszerzett tudást a mindennapokban cselekvésre tudják váltani, animátorként térjenek vissza saját helyi közösségeikbe, és ott terjesszék a teremtéstudatos életmódot és felfogást, segítsék ebben a helyi közösségeiket, támogassák a plébániájukat. Ennek első lépéseként a képzés végén egy közösségi teremtésvédő projektet (pl. közösségi szemétszedés, helyi teremtésvédelmi foglalkozás, természetben végzett közösségi lelkigyakorlat stb.) kell megvalósítaniuk. A résztvevők a képzés végén emléklapot kapnak.

Magyarországon a foglalkozássorozat több helyi partnerszervezettel együttműködésben jön létre: a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartománnyal, a Fokoláre Mozgalom EcoOne csoportjával, a 72 Tanítvány Mozgalommal, a Szalézi Társasággal, a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományával, a Magyar Cserkészszövetséggel és a Boldogasszony Iskolanővérekkel. Ők képviselik az Egyház karizmáinak sokszínűségét és gazdagságát, és saját hálózatukban ültetik gyakorlatba a Laudato si’ eszméit.

A 2022 októberétől decemberig megtartott első magyar nyelvű képzést 37 animátor végezte el. A résztvevők az ország minden tájáról, sőt a határokon túlról is jelen voltak az online alkalmakon. A sokszínű foglalkozású, hivatású, a teremtésvédelmi cselekvés terén is különböző előzményekkel rendelkező hallgatókban közös volt, hogy hívő keresztényként felismerték, mindannyian felelősek vagyunk közös otthonunk gondozásáért. Záróprojektjeik is igen sokfélék voltak: az imanapi tanúságtételtől a karácsony előtti közösségi játékcsereberén és a templomi teremtésvédelmi faliújságon át számtalan módon igyekeztek megmozgatni közösségeiket a teremtett világért. A hallgatók a foglalkozásoknak is aktív résztvevői voltak, és azóta is inspirálják egymást online közösségi csoportjukban.

Az első magyar nyelvű Laudato si’-animátor-képzés néhány résztvevője a sorozat ünnepélyes záróalkalmán

A nemzetközi Laudato Si’ Mozgalmat a teremtésvédelem iránt elkötelezett katolikusok alkotják, akik vallásos emberként egyszerre akarják önmagukat a lelki életben fejleszteni és megélni elkötelezettségüket a klímaigazságosság és a társadalmi igazságosság terén. 2015-ben, a Laudato si’ enciklika megjelenését követően indult a kezdeményezés, amely 2021-ben Ferenc pápa jóváhagyásával vette fel a Laudato si’ Mozgalom nevet. Napjainkra már több mint 800 szervezetet és több ezer magánszemélyt egyesít világszerte. Az LSM nagyon erősen épít az imára, a spirituális-lelki fejlődésre és feltöltődésre, és a világban tapasztalható válságokra átfogó, erkölcsi alapokon álló válaszokat kezdeményez. Katolikus szempontból mutatja be és értékeli a Földön zajló folyamatokat, azt, hogy mi történik a szegényekkel és az anyafölddel.

A mozgalomról a www.laudatosimovement.org oldalon, az animátorképzésről a www.laudatosianimators.org oldalon tudhatnak meg többet az érdeklődők.

A következő magyar nyelvű Laudato si’-animátor-képzés április 13-án, csütörtökön 17.30-kor kezdődik, és öt héten keresztül minden csütörtök este ugyanebben az időpontban zajlik. Jelentkezni április 12-ig lehet a www.laudatosianimators.org/hu oldalon.

A program iránt érdeklődők további információkat a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületen keresztül kérhetnek az lsa@naphimnusz.hu e-mail-címen.

A program a Zöld Út Konzorcium KEHOP-3.1.5-21-2021-00003 sz. Szemléletformálás, oktatás, tudatosítás elnevezésű projektje részeként, a Széchenyi 2020 program keretében az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás és fotó: MKPK Caritas in Veritate Bizottság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria