Marko Ivan Rupnik jezsuita szerzetest eltiltották művészi tevékenysége folytatásától

Megszentelt élet – 2023. február 22., szerda | 18:07

A jezsuita rend úgy döntött, hogy megtiltja Marko Ivan Rupnik jezsuita szerzetesnek – akinek mozaikjai világszerte és Magyarországon is templomokat díszítenek – művészi tevékenysége folytatását, miután további 15 érintett állt elő újabb vádakkal ellene lelki, szexuális és pszichológiai bántalmazással kapcsolatban. A jezsuita America Magazine cikkéből közlünk részleteket.

A jezsuiták további fegyelmi intézkedéseket mérlegelnek Marko Ivan Rupnik ellen, miután egy harmadik egyházi vizsgálatot is indítottak a vádak alapján, amelyek szerint a Katolikus Egyház egyik kiemelkedő vallásos művészeként elfoglalt kitüntetett helyzetét arra használta fel, hogy felnőtt nőkkel szemben szexuális visszaéléseket kövessen el.

A jezsuita rend december 18-án arra kérte az esetleges további áldozatokat, hogy álljanak elő és tegyenek panaszt Marko Rupnik ellen. Ezt tizenöt ember tette meg: tizennégy nő és egy férfi – nyilatkozta Rupnik elöljárója, Johan Verschueren SJ. A jezsuiták feltárócsoportja megállapította, hogy az 1985–2018 közötti időszak állításai hitelesek voltak, és megerősítették a lelki, szexuális és pszichológiai visszaélések „mintáját”. A tizenöt új állítás alapján Verschueren közölte, hogy

megerősítette a korábbi tilalmakat a gyóntatásra és a lelkivezetésre, valamint a Róma területének engedély nélküli elhagyására vonatkozóan. Továbbá Rupniknak most megtiltják, hogy művészi tevékenységét gyakorolja,

ami azt sugallja, hogy a mozaikok készítése során az emberekkel való interakciói a bántalmazó kapcsolatok forrásává váltak. Bár továbbra is fennáll a lehetősége a rendből való kizárásának, az alternatív intézkedések magukban foglalhatják a Rómában alapított művészeti közösségből való eltávolítást, valamint a bűnbánattal és imával töltött szerzetesi életben való elszigeteltséget, hogy többé ne jelentsen veszélyt másokra – jelentette ki Johan Verschueren.

„Természetesen az első dolog, amivel kapcsolatban ébernek kell lennem, hogy mindent megtegyek annak érdekében, hogy hasonló dolgok ne történjenek meg a jövőben” – mondta Verschueren, hozzátéve, hogy mindazonáltal reméli, Rupnik felelősséget vállal a tetteiért. 

Rupnik nem reagált a legújabb vádakra: nem válaszolt az interjúkérésekre és nem volt hajlandó beszélni az ügyét feltáró csoporttal. Verschueren következő feladata az lesz – közölte –, hogy találkozzon Rupnikkal, hogy meghallgassa az ő álláspontját; ragaszkodott ahhoz, hogy Rupniknak jogában áll megvédenie magát. Végleges fegyelmi intézkedésekről Rupnik reakciója alapján fog dönteni.

Johan Verschueren kifejezte reményét, hogy Rupnik felelősséget vállal a tetteiért, és vállalja a pszichoterápiát. Elismerte, hogy vannak olyanok, akik azt akarják, hogy Rupnikot távolítsák el a papságból, tekintettel a sorozatos visszaélések jellegére és a már azonosított több mint két tucat áldozatra. Azonban Rupnik kizárása a jezsuiták közül minden ellenőrzést megszüntetne felette, és növelné annak esélyét, hogy továbbra is fenyegetést jelentsen.

Január 24-én az AP hírügynökség munkatársai hosszú interjút készítettek Ferenc pápával. A spanyol nyelvű beszélgetés több aktuális kérdést érintett, így például a Rupnik-ügyet is. Az interjúban Ferenc pápa hosszan válaszol az ügyben feltett kérdésekre. A Szentatya válaszában elmondta:

Őszintén szólva engem megdöbbentett. Egy ilyen ember, egy ilyen szintű művész, számomra nagyon nagy döbbenet volt, és fájdalom, mert ezek a dolgok fájnak.

A teljes interjú IDE klikkelve érhető el.

Az új vádak nem a szentségi visszaélésekre vonatkoznak, amelyek igazolnák az ügy továbbítását a Vatikán szexuális visszaélésekkel foglalkozó hivatalához, a Hittani Dikasztériumhoz. Verschueren „megkönnyebbült”, hogy a Dikasztériumot nem vonják be, tekintettel annak korábbi döntésére, hogy nem helyezi hatályon kívül az elévülést a 2021-es esettel kapcsolatban.

Tagadta, hogy Rupnik művészete visszavonhatatlanul beszennyeződött volna, és olyan szerzőkhöz hasonlította, akik nagyszerű könyveket írnak, de maguk is hibásak.

 „Azt kérdeztem magamtól, Johan, nehéz imádkozni ezek előtt a mozaikok előtt? A válaszom: nem – jelentette ki Verschueren Rupnik kápolnamozaikjairól a jezsuita központban. – Valahogy sikerült elkülönítenem a művészetet a művésztől.”

Forrás: America Magazine

Fotó: Lambert Attila (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria