Martos Levente Balázs előadásával zárult a pécsi egyházmegyei szabadegyetem tavaszi sorozata

Hazai – 2024. május 10., péntek | 12:49

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke május 8-án Pécsen, a Magtár Látogatóközpontban tartott előadást Az Egyház mint krisztusi közösség – Meghívó, befogadó és megtartó címmel. A rendezvényen jelen volt Felföldi László pécsi megyéspüspök és Görföl Tibor teológus, egyetemi docens.

Az előadó Felföldi László pécsi megyéspüspök meghívására érkezett Pécsre, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az előadás címében foglalt meghívó, befogadó és megtartó attitűdtől függ Egyházunk jövője – valamennyiünk küldetése és feladata szem előtt tartani ezt a hozzáállást.

Martos Levente Balázs előadásában az Egyház fogalmának meghatározásához és jellemző vonásainak felkutatásához visszatekintett a forrásra: Jézus tanítványi közösségének korára, valamint a Pál apostol által alapított helyi egyházak és az ősegyház életére és problémáira, mindezt az Újszövetségben foglalt evangéliumok, a páli levelek és az Apostolok cselekedeteinek tanúságtételein keresztül.

Mint mondta, a lényeg kibontásához vissza kell térni azokhoz az egyszerű forrásokhoz, melyekből az Egyház léte fakad, melyek éltetik az Egyházat. Ezek a Szentháromság és a szentírási tanúságtétel, mely többoldalú látásmódjával elvezet minket az Egyház szívéhez.

Az előadásban felsorolt számos szentírási rész rámutatott, hogy az Egyház olyan közösség, melynek a kezdetektől fogva vannak Istentől kiválasztott vezetői, akikkel egységben él a krisztusi közösség. Már az evangéliumok keletkezésének idején nyilvánvaló lett a közösségek számára, hogy a hit gyakorlásához és továbbadásához rendszerre, közösségi struktúrákra van szükség, mert ezek segítik a hit megélését és továbbadását – emelte ki az előadó.

A felsorakoztatott tanúságtételek szerint az Egyházat meghatározza, hogy a közösség, amely benne él és amelyben mi élünk, mennyire irányul Isten mint középpont felé. De meghatározza az is, hogy mennyire vagyunk erősek ahhoz, hogy a szent szolgálat rendelkezésére bocsássuk, amink van, hogy

mennyire sikerül a Lélek erejét, amit az első nemzedék olyan megdöbbentő módon megtapasztalt, a saját vitorláinkba befogni

– fogalmazott a segédpüspök.

A Dei verbum kezdetű, Isten igéjéről szóló dokumentumban a II. Vatikáni Zsinat atyái összefoglalták az Egyház kinyilatkoztatásról szóló tanítását, mely szerint az Egyház továbbadja mindazt, ami ő maga, és mindazt, amit hisz. „Ezt kellene minden porcikánkkal sugároznunk és megélnünk, ez a hivatásunk, ezért vagyunk. Ez az Egyház lényege” – emelte ki Martos Levente Balázs.

Az Egyházban megtapasztalható nehézségek, a helyi és az egyetemes Egyház kapcsolatainak kérdése ma aktuálisabb, mint valaha. A 2000 évvel ezelőtt megszülető Egyház korának problémáira bátor alternatívát mutatott. Ugyanakkor a Katolikus Egyház az elmúlt 300 évben inkább teret veszít, miközben újra és újra azt kell megindokolnunk, hogy miért csinálunk mindent ugyanúgy, ahogy egykor. Melyik az a pont, ahol az Egyház életében újdonság születik? A kérdés megválaszolását az Egyháznak a mai világgal való kapcsolata adja majd meg – mondta.

A szabadegyetemi találkozó kérdésekből és válaszokból kibontakozó beszélgetéssel ért véget.

A Pécsi Egyházmegye tavaszi szabadegyetemének korábbi előadásairól készült összefoglalók a Pécsi Egyházmegye honlapján, a felvételek pedig az egyházmegye YouTube-csatornáján tekinthetők meg.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria