Megállapodást írt alá a megyei kormányhivatallal a Gál Ferenc Főiskola

Hazai – 2017. december 15., péntek | 15:28

Ünnepélyes keretek között írták alá a Békés Megyei Kormányhivatal és a Gál Ferenc Főiskola közötti együttműködési megállapodást december 7-én Békéscsabán a megyei kormányhivatal épületében.

Bár a két intézmény merőben más feladatok mentén működik, célkitűzéseik a tehetséggondozás, az oktatás, valamint a munkaerőpiaci szereplők támogatása terén mégis azonosak. A főiskola és intézményei, illetve a kormányhivatal között korábban is jelen volt a közös gondolkodás és cselekvés, a megállapodás aláírásával a felek megerősítették a közöttük eddig is meglévő kapcsolódási pontokat.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, hogy a Gál Ferenc Főiskola már eddig is kiváló hozzáállással segítette a munkájukat. Példaként említette az Erasmus+ program keretében kidolgozott módszertan gyakorlati alkalmazását, illetve a főiskola Út a munkaerőpiacra elnevezésű projektben és az ifjúsági garanciaprogramban való részvételét. Az intézmény ily módon 331 ember képzését segítette, s ezen felül 103 alacsony képzettségű és közfoglalkoztatott képzésében ugyancsak részt vállalt. December 1-jétől pedig újabb megállapodást kötöttek, aminek értelmében további 65 személy szerezhet képzettséget.

Kozma Gábor, a Szeged-Csanádi Egyházmegye fenntartásában működő Gál Ferenc Főiskola rektora úgy vélekedett, egy felsőoktatási intézmény életében a legnagyobb jó, ha helyi szinten részesévé válik a tervezési munkának is. Mint rámutatott, a főiskola munkájának jelentős része Békés megye területére összpontosul. Szarvason pedagógiai karral és gyakorló intézménnyel, Békésen szakképző intézménnyel, Gyulán egészségtudományi és szociális karral vannak jelen, és igyekeznek majd Békéscsabán is a lehető legtöbb feladatot felvállalni.

„A partnerség számunkra azt is jelenti, hogy meg kell látnunk és tapasztalnunk a helyi közösségek igényeit – tette hozzá. – Már csak ezért is fontos a Békés Megyei Kormányhivatal partnersége, hiszen amellett, hogy konkrét képzési programokba bekapcsolódhatunk, számítanak az együttműködésünkre is.”

Kozma Gábor elmondta, olyan hivatásképzésekre készülnek, amelyek hozzájárulnak az emberek helyben maradásához, helyben való boldogulásához. A helyi igények szerinti gyakorlati képzések megvalósítása kiemelt céljuk.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök hangsúlyozta, elsődleges feladatuknak a keresztény hit hiteles képviseletét és annak erősítését tekintik. „Ebből fakadóan az Egyház kötelességének érzi, hogy az élet minden területén a társadalmat szolgálja – tette hozzá. – Semmiféle expanziós törekvésünk nincsen, ahol szükség van ránk, ahol kérnek, ott szolgálunk, hiszen ezt tartjuk elsődleges feladatunknak.”

A Szeged-Csanádi Egyházmegye közel 100 helyen van jelen köznevelési intézményekkel, amelyekben 11 ezer diák tanul. Működik gyermek- és ifjúságvédelmi szakszolgálatuk is, amelyben 4 ezer állami gondozott gyermekről és fiatalról gondoskodnak, és a sport terén is képviseltetik magukat.

„A felsőoktatás ugyancsak a prioritások között szerepel – mutatott rá a püspök. – A megállapodás azért is lényeges, mert a Gál Ferenc Főiskola jelenléte Szeged mellett éppen Békés megyére összpontosul. A hatékony munkát pedig csak fokozza, ha partnerek segítik az intézmény tevékenységét.”

Forrás: Beol.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Lehoczky Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria