Megszakadt minden kapcsolat a Szentföldön eltűnt ferencessel

Kitekintő – 2015. december 28., hétfő | 17:30

A Szentföldi Ferences Kusztódia közleménye szerint december 23. óta nincs hír Dhija Aziz OFM atyáról.

A szíriai Jakubieh plébánosa 23-án kora reggel taxival igyekezett Latakiából Jakubiehbe a karácsonyi ünnepségekre. A kocsiban mások is utaztak. A ferences Törökországból tért vissza, ahol meglátogatta családját, akik szülőföldjükről, az ISIS által elfoglalt iraki Karakosból menekültek el. Az utolsó telefonos kapcsolat, vagyis december 23-án reggel kilenc óra óta senki nem tudja, hol tartózkodik. Aznap délután kellett volna megérkeznie Jakubiehbe. A vele utazó többi utasról sincs hír.

A Szentföldi Kusztódia igyekszik kideríteni hollétét, ami az országban uralkodó kaotikus helyzet miatt nagyon nehéz vállalkozás. Mindenkit imára és szolidaritásra szólítanak Dhija atyával, a plébániai közösségével, szíriai ferences testvéreivel, a papokkal és mindazokkal, akik továbbra is igyekeznek jót tenni az országban.

Dhija Aziz ferences szerzetes Moszulban született 1974. január 10-én. Néhány évig orvosi tanulmányokat folytatott szülővárosában, majd a szerzetesi hivatást választotta. 2002-ben tette le fogadalmát, egy évre rá Egyiptomba költözött, ahol több évet töltött. 2010-ben tért vissza a Szentföldi Kusztódiára, ahonnan Ammanba küldték. Később Szíriába költözött. Önként vállalta, hogy segít a jakubiehi közösségnek, amely különösen veszélyes helyzetbe került, miután a Hódító Hadsereg (Dzsaish al-Fatah) milicistái átvették a hatalmat a térségben. Egy dzsihadista csoport elrabolta és fogságban tartotta, ahonnan 2015 júliusában sikerült elmenekülnie.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria