Megtalálták a rendőrök a dunavecsei Mária-szobor rongálóját

Hazai – 2024. január 12., péntek | 19:47

A múlt év utolsó hajnalán megrongálták a Dunavecse egyik körfogalmánál álló Međugorjei Szűzanya szobrát. Az elkövető több alkalommal is megütötte a fejrésznél az alkotást, melynek következtében a szobor feje le- és összetört. A gyanúsítottat őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását – adta hírül az MTI, illetve a Baon.hu január 12-én.

A rendőrség a tettes elfogása érdekében nyomozócsoportot állított fel.

A rongáló abban bízhatott, hogy tettét nem látta senki, de a rendőrök adatgyűjtésének köszönhetően személye nem maradt ismeretlen – számolt be a a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság.

Mint írták, a térfigyelő kamerák felvételein a nyomozók látták, hogy egy férfi követte el a rongálást, és a testalkatán kívül a hozzávetőleges magasságát is megállapították. Ezután a település valamennyi kamerafelvételét ellenőrizték a rendőrök. A férfiról készült videókat a kunszentmiklósi rendőrkapitányságon dolgozók és a város polgárőrei is megnézték, mindezt annak reményében, hátha ezen minimális információkból nyomra bukkannak. Az egyik kunszentmiklósi rendőr javaslata alapján végül egy dunavecsei családhoz mentek ki a a rendőrök, ugyanis a nyomozati munka eredményeként kiderült: az ott élő férfi gyanúsítható a december 31-ei rongálással.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség az esettel kapcsolatban pénteken az MTI-vel tudatta, hogy „vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás” miatt indítványozza a román elkövető letartóztatását a Kunszentmiklósi Járási Ügyészség.

A főügyészség tájékoztatása szerint a férfi már korábban is – tavaly május 19-re virradóra – megrongálta az 513-as főúton található körforgalomban a helyi egyházközség által felállíttatott Mária-szobrot, amelynek akkor a fejtől a mellkasig terjedő részét, illetve a bal karját törte le. Miután helyreállították az alkotást, a férfi szilveszter hajnalban ismeretlen tárggyal ismét összetörte annak fejrészét.

Az ügyészség a külföldi családi kötődéssel rendelkező, büntetett előéletű rongáló letartóztatását a szökés, elrejtőzés veszélye miatt, valamint a bűnismétlés és az eljárás jogellenes befolyásolásának megakadályozása érdekében indítványozta. A kényszerintézkedésről a nyomozási bíró pénteken dönt – tudatták a közleményben.

Forrás: MTI; Baon.hu/Police.hu

Fotó: Police.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria