Mire jó a bölcsészdiploma? – Rekordszámú érdeklődőt vonzottak a Pázmány BTK nyílt napjai

Hazai – 2024. január 18., csütörtök | 20:01

Korábban még sosem tapasztalt mértékű érdeklődés övezte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) január 16-án Esztergomban, illetve 17-én Budapesten tartott nyílt napjait, ahol a résztvevők bizonyosságot nyerhettek arról, miért lehet a Pázmány a legjobb választás a számukra.

Január 16-án az óvodapedagógus és a tanítóképző szak mutatkozott be. Az esztergomi rendezvény számos informatív és interaktív programot kínált, amelyek révén az érdeklődők bepillantást nyerhettek az óvodapedagógus és a tanítóképző szakos hallgatók egyetemi életébe.

A leendő hallgatók olyan mintaelőadásokon vehettek részt, melyek révén ízelítőt kaphattak a képzésekkel kapcsolatos órák menetéről – ráadásul drámapedagógiai, matematikai és kézműves foglalkozások keretében a különböző tantárgyak tartalmaival és tanítási módszereikkel is megismerkedhettek.

Az előadásokat központi tájékoztató követte, melyen Kozma Gábor dékánhelyettes köszöntötte a résztvevőket. Az intézményt és a felvételivel kapcsolatos tudnivalókat Nemesi Attila László dékánhelyettes mutatta be, az egyes szakokról pedig Juhász Márta, az óvó- és tanítóképző tanszék vezetője beszélt, bemutatva a külföldi ösztöndíj-lehetőségeket is.

Ezenkívül életpálya-tanácsadó kollégák pályaválasztási tanácsadással is segítették az érdeklődőket, akiknek a nap folyamán lehetőségük nyílt egy ingyenes előalkalmassági vizsga letételére is.

Január 17-én ismét rekordszámú érdeklődő gyűlt össze Budapesten a Danubianumban, ahol az általános kari nyílt napot tartották. Már az esemény hivatalos kezdete előtt kisebb-nagyobb csoportokban gyülekeztek a diákok az épületében és környékén.

A rendezvény keretében több mint 650 leendő hallgató beszélgethetett szabadon jövőbeli szaktársaival, s tehette fel kérdéseit a felvételi folyamattal és az egyetemi élettel kapcsolatban.

Az úgynevezett „Élményzóna" területén a kari közösségek interaktív foglalkozásokkal várták a középiskolásokat, akik így bepillantást nyerhettek az egyetemen elérhető, tanórákon kívüli változatos tevékenységekbe és szolgáltatásokba. Többek között bemutatkoztak a hallgatói öntevékeny körök, a lelkiségi kör, a szakkollégiumok és karitatív szervezetek, valamint a külföldi tanulmányi lehetőségekről is informálódhattak a fiatalok.

Mindeközben az aulában az egyetem különböző szakjai is bemutatkoztak, ahol a standok mögött álló egyetemi demonstrátorok részletesen prezentálták a BTK különböző képzéseit, és örömmel válaszoltak a felmerülő kérdésekre.

A nap egyik leglátogatottabb eseménye a központi tájékoztató volt, melynek keretében Birher Nándor dékán üdvözölte az érdeklődőket, aki azt is elmondta, hogy 2023-ban a PPKE BTK volt a legnépszerűbb bölcsészkar, hiszen az egész országból ide jelentkeztek a legtöbben. A dékán hangsúlyozta, hogy az intézmény jelen kíván lenni a legújabb kutatási területeken is, mégpedig a leendő legjobb professzorokkal.

Az eseményen részletes információkat osztottak meg a BTK 2024-re meghirdetett képzéseiről, az egyetemen folyó tudományos munkáról, a karon működő tehetséggondozásról, a kollégiumi- és ösztöndíj-lehetőségekről, az általános hallgatói életről, valamint a diploma utáni évek lehetőségeiről. Mindezeken túl a felvételi pontszámítás rendszerében való eligazodáshoz és az Erasmus-program lehetőségeinek megismeréséhez is segítséget adtak.

Az érdeklődök számára az is kiderült, hogy vajon mit lehet kezdeni egy „pázmányos bölcsészdiplomával”. Ezzel kapcsolatban Sebő Balázs pázmányos öregdiák, jelenleg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Sajtóosztályának vezetője a központi tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy bár sokszor riogatják a pályaválasztás előtt állókat azzal, hogy ne menjenek bölcsészkarra, hasznosabb orvosi vagy mérnöki diplomát szerezni, mégis „a bölcsészdiploma a legrugalmasabban használható és legkomplexebb tudást biztosító diploma”.

Az esemény zárásaként a Pályakép program keretében a pázmányos alumni tagjai osztották meg tapasztalataikat és karrierútjukat, betekintést engedve az egyetemi éveket követő életük időszakaiba.

Forrás és fotó: PPKE BTK

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria