Molnár Imre: Áldozatból fakadó szentség és küldetés

Kultúra – 2024. július 13., szombat | 16:50

A szerző szociológus, történész, Csehszlovákia mártír sorsú magyar politikusa, Isten szolgája Esterházy János életének és munkásságának kiemelkedő kutatója, de írt könyvet Boldog Jerzy Popiełuszko lengyel vértanú papról is. Mostani, második és bővített kiadásban megjelent kötetében az Árpád-ház szentjeiről, a magyarság Mária-tiszteletéről ír, és Esterházy Jánosnak is szentel egy fejezetet.

Molnár Imre leszögezi: a történészek legtöbbje, szakmai téren nem tud mit kezdeni a forrásokkal, dokumentumokkal nem bizonyítható tényekkel, még akkor sem, ha azok nyilvánvaló következményei egyértelműen jelen vannak történetiségünkben. Ilyen tényként kezelhetjük a szakralitás vagy még inkább a transzcendencia megjelenését a történelmi események lefolyásában, vagyis azt a hívő ember számára természetes feltételezést, hogy

az általunk eddig ismert történelmi tények mögött ott húzódik egy másfajta történelem is. „Egy olyan eseményfonál, amit nem mi, emberek írunk itt a földön a magunk véges eszközeivel.”

Dümmerth Dezső történész ezt a folyamatot „titokzatos jelbeszédként” írja le. Molnár Imre megvilágítja: a gondviselő Isten tervének megvalósulása, gyümölcse leginkább azoknak az embertársainknak az életében fedezhető fel, akik „nagyon közel kerültek hozzá, s e közelség okán, az isteni Gondviselés eszközeként képesek voltak együttműködni a Teremtő rájuk vonatkozó terveivel… akik szabad akaratukból engedték, hogy életükben az Isten terve megvalósulhasson… Az ő életükben felfedezhetjük azt a jelet, amely nemcsak a saját létük, hanem az őket körülvevő társadalom és nemzet élete számára is üzenetként értelmezhető”.

Ilyen ember volt államalapító királyunk, I. Szent István. A kötet írója szerint az, hogy István nem omlott össze egyetlen fia és trónörököse, Imre tragikus halálát követően, azt bizonyítja, hogy „életének nagy küldetése és máig szóló üzenete a hit üzenete volt”.

Molnár Imre állítja: a magyarság megmaradásának első és legfontosabb, döntő feltétele „ez a rendíthetetlen hit kell, hogy legyen. Az első igazán nagy szentünk, István életén keresztül ezt mondja nekünk az Isten. Mert a hit képes átlendíteni és továbbsegíteni a nemzetet, a népet minden tragédián, minden akadályon. Aki hisz, megmarad, aki hisz, az üdvözül.” Az pedig, hogy Szent István halála napján felajánlotta a koronát Szűz Máriának, azt mutatja, hogy halálos ágyán is jobban bízott az égiekben, mint a földiekben. S mivel az ország első közjogi méltóságaként tette meg felajánlását, ez egyben jogi aktusként is értelmezendő, „tehát a Szent Korona közjogilag vált Mária tulajdonává… a felajánlás nemcsak a koronára, de jogi értelemben az egész országra és minden benne lakó népre is vonatkozott”.

Molnár Imre I. Szent László érdemeit is méltatja, kiemelve: harcolt, és közben imádkozott azokért, akikkel az ország védelme érdekében szemben kellett szállnia. „Ha István a magyar nép Ábrahámja, ősatyja, akkor László bizonyosan Mózese lenne nemzetünknek…

Szent László saját életében Istennek a tervét úgy valósította meg, hogy az isteni Gondviselést öltöztette be a maga uralkodói, politikusi pályájába.”

Árpád-házi Szent Erzsébetről a szerző megállapítja: ő a szegények szolgálatának, szeretetének fontosságát hozza közelebb hozzánk, világos üzenetként. Egyértelmű, hogy Erzsébet szeretetből fakadó szolgálata nemcsak a magyarságnak, de az egész világnak szóló üzenetként is értelmezhető. „Az Isten kiválasztottjai, bár küldetésükkel mindig egy adott helyet vagy egy közösséget szolgálnak, mondanivalójuk minden esetben univerzális értékűvé tud növekedni.”

Erzsébet unokahúga, Árpád-házi Szent Margit pedig tiszta és elszánt hitével rámutatott egy napjainkban is fontos dologra: ráérzett és tudatában volt annak, hogy „milyen állapotban van lelkileg ez a nép és ugyanúgy, mint Krisztus, ő is önként vállalta a szenvedések különféle formáit, azért, hogy a népe által elkövetett bűnökért kijáró szenvedést magára vállalja. Mindezt azért, hogy a magyarság ne pusztuljon el, ne tűnjön el idő előtt a történelem színpadán, hanem hivatását betöltve tovább tudjon menni azon az úton, amelyre őt Isten rendelte”.

Külön fejezetben foglalkozik a szerző azzal, hogyan mutatkozik meg Nagyasszonyunk, Szűz Mária oltalmazó jelenléte történelmünkben, kiemelve: Szeplőtelen Boldogasszony tiszteletében hazánk az egész keresztény Európában élen járt, s ez is igazolja a magyarság „Szeplőtelen Szent Szűz iránti mélységes ragaszkodását, s azt a tényt, hogy a középkorban a magyarság önazonosság tudatában folyamatosan jelen volt a Boldogasszony népeként való létezés ténye”. Molnár Imre, „újabb pogány idők próbái és kihívásai küszöbén állva”, idézi Prohászka Ottokár egykori székesfehérvári megyéspüspök Mária közbenjárását kérő fohászát: „Légy a mi Úrnőnk újabb századokra, hogy míg Istent keressük, általad őt meg is találjuk.”

Az élete utolsó tizenkét évében a Gulagon és csehszlovák börtönökben raboskodó Esterházy János életét és munkásságát bemutató fejezetben a kötet írója leszögezi: a felvidéki magyar politikus „az igazi, hűséges Krisztus-követés példájává magasztosult”. A rengeteget szenvedő, akkor már súlyosan beteg Esterházy János nemcsak figyelmes szeretettel nevelte, vigasztalta rabtársait, de sorsukban is osztozva, saját kenyéradagját is megosztotta velük. Őrizte az Oltáriszentséget, a rabok élő Tabernákulumnak nevezték. Molnár Imre kiemeli: Esterházy János életpéldája, mártírhalála és a 2019-ben Krakkóban megindított boldoggáavatási eljárása olyan aktuális mondanivalót és üzenetet hordoz, „amelynek megértése, elfogadása és felmutatása kulcsfontosságú szereppel bír a Közép-Európában élő nemzetek megbékélése, hite és közös jövője szempontjából”.

A kötet szerzője szerint

magyar szentjeink élete „olyan aranyhidat képezett az ég és a föld között, amely az isteni kegyelem erejével képes volt a pusztulás szakadéka felett átívelve népünket a halál állapotából az életre segíteni”.

Molnár Imre: Áldozatból fakadó szentség és küldetés
Sarutlan Kármelita Nővérek, Magyarszék, 2024

Bodnár Dániel/Magyar Kurír

Fotó: felvidek.ma

Molnár Imre Áldozatból fakadó szentség és küldetés című kötete megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig), vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Kapcsolódó fotógaléria