Nicaraguában a hatóságok letartóztatták a matagalpai egyházmegye két helynökét

Kitekintő – 2024. augusztus 4., vasárnap | 18:02

Augusztus 1-jén, Matagalpa védőszentje, Guzmán Szent Domonkos ünnepén letartóztatták az egyházmegye két püspöki helynökét, Ulises René Vega Matamorost és Edgard Sacasát.

A letartóztatás oka és a fogva tartás helye még nem ismert. Ennek az egyházmegyének főpásztora Rolando Álvarez püspök, akit 2022 augusztusában börtönözték be, majd száműzetésbe küldték 2024 januárjában.

A helyi hírforrások szerint a papokat augusztus 1-jén tartóztatták le, Guzmán Szent Domonkos, Managua védőszentje ünnepén. Ulises René Vega Matamoros prelátus a San Ramón-templom, míg Edgar Sacasa prelátus a San Isidro-templom plébánosa.

Július 26-án az estelíi egyházmegye „ad omnia” adminisztrátorát, Frutos Constantino Valle Salmerón atyát szintén letartóztatták és átszállították a managuai Fatimai Szűzanya egyházmegyeközi szemináriumba, amelyet a hatóságok jelenleg a papság tagjainak kényszerlakhelyként használnak.

A becslések szerint a szerzetesek és szerzetesnők közül legalább száznegyvenen kényszerültek a latin-amerikai ország elhagyására 2018 óta. Továbbá nem feledkezhetünk el arról sem, hogy számos egyházi szervezetet megfosztottak vagyonától vagy jogi státusától.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria