Nicaraguában letartóztatták az estelíi egyházmegyéért felelős 80 éves papot

Kitekintő – 2024. július 30., kedd | 12:18

Július 27-én Nicaraguában letartóztatták a 80 éves Frutos Valle atyát, az estelíi egyházmegye „ad omnia” adminisztrátorát. Néhány nappal korábban ugyanebben az egyházmegyében három papszentelést is betiltottak.

Nicaraguában letartóztatták a 80 éves Frutos Constantino Valle Salmerón atyát, akit Rolando José Álvarez Lagos püspök letartóztatása és az országból való kiutasítása után az estelíi egyházmegye „ad omnia” (mindenre/mindenre kiterjedően) adminisztrátorává neveztek ki. Az idős papot a managuai nemzeti szemináriumba vitték át. A hírt a pap ügyvédjére hivatkozva a 100% Noticias hírszolgáltató közölte, valamint a letartóztatást maga az ügyvédnő, Martha Patricia Molina is megerősítette az X-en: „Frutos Valle 80 éves, ebből 50 évet a papi életnek szentelt. Több betegségben szenved, és nincs kétségem afelől, hogy a Somotóból Managuába való szállítás során kihallgatták és valószínűleg megkínozták, ahogy az a szandinisták szokása. Ezután a szemináriumba vitték, ahol továbbra is fogva tartják, és rendőri felügyelet alatt áll.”

Továbbá nem világos, hogy miért maradt el Wendell Fuentes Chavarría diakónus pappá szentelése, amelyet múlt szombatra terveztek a szintén Estelíben található Nuestra Señora del Rosario (Rózsafüzér Miasszonyunk) katedrálisban. Ezt maga a diakónus jelentette be az egyházmegye híveihez intézett levelében, amelyről a La prensa című helyi újság számolt be. Az újság szerint ugyanez történt két másik diakónussal, Kellyn José Martínez Rayóval és Ervin Joel Hernándezzel. A szertartáson a jinotegai püspök, Carlos Enrique Herrera Gutiérrez, a nicaraguai püspöki konferencia elnöke prezideált volna.

A kialakult helyzet miatt annak a tizenöt fiatal diakónusnak a szülei, akiket augusztus 16-án szentelnének pappá a managuai székesegyházban, aggodalmuknak adtak hangot, hogy ez a fővárosban is megtörténhet. „Mint itt Managuában, az egyik felszentelendő pap rokonai reméljük, hogy ez a küldetés, amely Istené és nem emberé, be fog teljesedni, és reméljük, hogy ez a felszentelés megtörténik, mert Isten dolgai szentek. Imádkozunk Istenhez, hogy minden fennakadás nélkül tanúi lehessünk e fiatalemberek pappá szentelésének” – nyilatkozta egy családtag névtelensége megőrzése mellett a független 100% Noticiasnak.

Forrás: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége; AgenSIR; AgenSIR

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

(hj)

Kapcsolódó fotógaléria