Pakisztán: elnapolták Ászja Bibi fellebbezésének ügyét

Kitekintő – 2014. szeptember 9., kedd | 10:51

Szeptember 9-én, kedden délelőtt néhány perces tárgyalás során a lahori legfelsőbb bíróság október 16-ra napolta el Ászja Bibi fellebbezésének ügyét – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Fides missziós hírügynökséget Asia ügyvédei tájékoztatták, akik szerint a bíróság egy utolsó lehetőséget engedélyezett az ellenfélnek, mivel jogi képviselője sokadszorra nem jelent meg. A következő tárgyaláson az ügyvédeknek írásban kell benyújtaniuk végső érvelésüket. Ezek alapján alkot képet a bíró és hozza meg döntését.


Az ügy megoldódni látszik Asia Bibi jogi képviselője szerint. Júniusban fordultak a pakisztáni legfelsőbb bírósághoz olyan törvénycikkelyekre hivatkozva, amelyek alapján a bíróságnak foglalkoznia kell az üggyel, és döntést kell hoznia benne. A blaszfémiáért halálra ítélt keresztény nő ügyvédei bíznak az igazságszolgáltatás függetlenségében. Remélhetőleg a szélsőségesek nem gyakorolnak negatív hatást a bíróra, akit egyébként korrekt és megbecsült embernek tartanak.

A pakisztáni keresztény asszony, Aasiya Noreen, ismertebb nevén Asia Bibi, 2009 nyarán keveredett vitába helyi muszlim asszonyokkal, akik később azzal vádolták meg, hogy Mohamed prófétát szidalmazta. Letartóztatták, majd 2010 novemberében halálra ítélték, ami óriási nemzetközi felháborodást váltott ki, és maga XVI. Benedek is nyilvánosan felszólalt, hogy ejtsék el a vádakat.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria