Panamaváros érseke: Imádkozva várjuk Ferenc pápát

Ferenc pápa – 2019. január 16., szerda | 19:30

Január 22-én kezdődik Panamában a 34. ifjúsági világtalálkozó, amelyen részt vesz Ferenc pápa is. A Vatikáni Rádió José Domingo Ulloa Mendietát, Panamaváros érsekét kérdezte a várakozásról.

A találkozó fő eseményeinek helyet adó Panamaváros érseke úgy nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak, hogy a közelgő esemény jó alkalom lesz arra, hogy láthatóvá tegye a helyi fiatalok világát – köztük az őslakosok, a bevándorlók és az afrikai eredetű közösség helyzetét; valamint bemutatják azt is, hogyan segítheti őket az egyház. A panamai egyház élő valóság, amely szóba áll mindenkivel, képes ökumenikus és vallásközi párbeszédet folytatni; olyan egyház, amely mindenkit szolgál, nem zár ki senkit.

A világeseményre évek óta imával készülnek Panamában. Az első alkalom 2016. október 22-én, Szent II. János Pál emléknapján volt – hiszen ő hívta életre az ifjúsági világtalálkozókat –, majd két éven keresztül minden hónap 22-én a találkozóért imádkoztak. És hogy milyen egyházat talál itt a jövő héten érkező Ferenc pápa? Fiatal, örömteli, hiteles, soknemzetiségű és multikulturális egyházat, élő hittel és az evangélium hirdetésének vágyával.

Ulloa érsek reményei szerint nagy számban vesznek majd részt a világtalálkozón a térségből és az egész amerikai kontinensről érkező fiatalok. A panamavárosiak arról is gondoskodnak, hogy azok, akik nem lehetnek jelen, különféle kommunikációs eszközök segítségével követhessék a találkozót. A cél az, hogy a fiatalokban megszülessenek bizonyos kérdések saját életükre vonatkozóan, melyekre majd megpróbálnak válaszokat keresni.

A főpásztor azt kívánja a találkozón részt vevő fiataloknak, hogy érezzék magukon az Atya irgalmas szeretetének simogatását, gyümölcsöztessék majd a katekézist, a pápa szavait, aki azért jön, hogy megerősítse őket a hitben, de azért is, hogy elmondja: az Egyháznak és a társadalomnak szüksége van rájuk. „Legyen bátorságuk a fiataloknak válaszolni az Úr hívására, mi ezért imádkozunk” – tette hozzá a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva José Domingo Ulloa Mendieta panamavárosi érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria