Világszerte elítélik az egyiptomi robbantásokat

Kitekintő – 2017. április 10., hétfő | 19:45

Ferenc pápa a virágvasárnapi szentmise bemutatása után, az Úrangyala imádság alkalmával lelki közelségét fejezte ki az egyiptomi kopt egyháznak. Az ünnepnapot beárnyékolták a keresztények ellen irányuló merényletek.

Az április 9-én, virágvasárnap elkövetett két támadás során, amelyet Tantában és Alexandriában hajtott végre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet, negyvenöten vesztették életüket, százhúsz ember megsérült.

A kopt templomoknál végrehajtott robbantásokat követően Abdel Fattah al Sisi egyiptomi elnök rendkívüli állapotot hirdetett az országban. A hadsereg speciális alakulatai garantálják a biztonságot Egyiptom legfontosabb helyein. Betiltották a gyülekezési jogot ötnél több személyből álló csoportok számára, és kiterjesztették a rendőrség hatalmát. Az intézkedések három hónapig maradnak érvényben, így Ferenc pápa egyiptomi látogatása során, április 28-án és 29-én is.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által magára vállalt két támadás az egyiptomi laikus kormány számára azt az üzenetet közvetítette, hogy az iszlám radikalizmus egyik fő célpontjává vált. Célpontot jelentenek tehát a muszlimok is.

A biztonsági erők két robbanószert hatástalanítottak a tantai Sidi Abdel Rahim-mecsetben – ugyancsak április 9-én. Az alexandriai Szent Márk-székesegyházban, ahol a második robbantás történt, vasárnap délután tüntetést szervezett a helyi keresztény közösség, amely nagyobb védelmet követel a hatóságoktól. Közben letartóztattak két személyt, akiket a támadásokban való részvétellel gyanúsítanak.

A szolidaritás hangjai érkeznek Európa minden országából; Törökországból, Izraelből és a palesztin hatóságtól is. Trump elnök reményének adott hangot, hogy al Sisi elnök kezelni tudja a helyzetet.

Az amerikai püspöki konferencia a keresztényüldözés újabb megnyilvánulásának nevezte a robbantásokat. Szolidaritását fejezi ki az egyiptomi kopt egyháznak, az ősi keresztény közösségnek. Az amerikai főpásztorok imádkoznak az egyiptomi népért, hogy keresse az igazságot, és nyerjen gyógyulást, erősítse meg a kopt keresztények és más vallási kisebbségek védelmét, akik békében akarnak élni. Ferenc pápához csatlakozva kérik, hogy az Úr változtassa meg azok szívét, akik terrort, erőszakot és halált vetnek, ugyanígy azok szívét is, akik fegyvert gyártanak és azzal kereskednek. A béke fejedelme biztosít minket arról, hogy a terror sötétsége nem tud ellenállni a feltámadás húsvéti világosságának – hangsúlyozzák az amerikai püspökök.

Semmi sem igazolhatja a terrorizmus e gyalázatos cselekedeteit – hangsúlyozzák az angliai és walesi katolikus püspöki konferencia, valamint a Katolikus–Keleti Ortodox Fórum tagjai. Kifejezték: imádkoznak az áldozatokért és családjaikért, II. Tavadrosz pátriárkáért, a kopt közösségért és Egyiptom népéért, továbbá támogatásukról biztosítják Angaelos püspököt, az Egyesült Királyság kopt ortodox egyházának elöljáróját.

Az Egyházak Világtanácsa (WCC) is elítéli a szörnyű támadásokat. Olav Fykse Tveit tiszteletes, a szervezet főtitkára arra buzdítja az egyiptomiakat, hogy álljanak szilárdan és egységben a megpróbáltatások és a gyötrelmek idején. Kéri: e brutalitás láttán az egész emberiség, minden vallás híve és a jóakaratú emberek együttesen kötelezzék el magukat újra, hogy tiszteletben tartják egymást, gondoskodnak egymásról és megelőzik az erőszakot. Az egyiptomi elnöktől, a terület vallási vezetőitől és kormányaitól gyors cselekvést vár az alapvető vallási jogok védelmezése terén, továbbá az erőszakkal szembeni védelem biztosítását és igazságszolgáltatást kér minden vallás hívei számára. A kormányszintű cselekvéssel párhuzamosan muszlimok, keresztények és más vallások hívei fejezzék ki szolidaritásukat, és közösen ítéljék el az erőszakos cselekedeteket.

Az Al-Azhar, a legfőbb egyiptomi szunnita központ kemény szavakkal megfogalmazott közleményt adott ki a robbantásokat követően, elítélve a terrortámadást.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír