Sako káld pátriárka: az iraki keresztények létét továbbra is veszély fenyegeti

Kitekintő – 2014. augusztus 27., szerda | 16:03

„Amit láttam és hallottam, az minden képzeletet felülmúl” – írta Louis Sako káld pátriárka az AsiaNews hírügynökségnek, miután meglátogatta az Erbíl és Dahúk környékén lévő menekülttáborokat. A Vatikáni Rádió írása.

„Az iraki keresztényeket és más kisebbségeket mindenüktől megfosztották: javaiktól, sőt még személyi okmányaiktól is. Augusztus 6-ától még nem találtak konkrét megoldást a válságra, miközben feltartóztathatatlanul özönlik az Iszlám Államba a pénz, a fegyverek és a harcosok áradata” – hangsúlyozza az egyházi vezető. „A világ még nem fogta fel a helyzet súlyosságát: egyértelmű hadjáratról van szó, amelynek célja, hogy kiirtsák Irakból a keresztényeket és a kisebbségeket. Megkezdődött a hatalmas csapás második szakasza, vagyis ezeknek a családoknak az elvándorlása a világ számos részébe. Ezáltal szertefoszlik e nép története, öröksége és önazonossága.”

A káld pátriárka, aki egyben az iraki püspöki konferencia elnöke, a nemzetközi közösség, elsősorban az USA és az Európai Unió felelősségére mutat rá. Az államok, bár elismerik, hogy gyors megoldásra van szükség, nem hoztak konkrét intézkedéseket, hogy könnyítsenek a sokat szenvedett nép sorsán.

Sako pátriárka a muszlimokat is kritikával illeti, mivel nyilatkozataik az Iszlám Állam barbárságát illetően, amit saját vallásuk nevében követnek el, nem biztosították a keresztények méltóságának tiszteletben tartását és védelmét. A vallási fundamentalizmus tovább erősödik, egyre nagyobb mértékűvé válik, miközben a keresztények felteszik a kérdést: az iszlám vezetők és a muszlim értelmiségiek vajon felfogták-e a probléma súlyosságát?

A rettenetes események miatt nemzetközi beavatkozásra van szükség, hogy megmentsék a keresztényeket és a jazidiket, akik az iraki társadalom részei. A csend és a passzív hozzáállás tovább bátorítják az Iszlám Állam fundamentalistáit, hogy újabb szörnyűségeket hajtsanak végre. A kérdés az, hogy ki lesz a következő – írja Louis Sako káld pátriárka.

Magyar Kurír