Salento püspökei keresztutat járnak az évszázados olajfaültetvényekért

Kitekintő – 2015. március 30., hétfő | 9:01

Március 30-án, nagyhétfőn Salento térségének püspökei közös keresztutat tartanak, hogy imádságukkal kérjék az isteni gondviseléstől, szűnjön meg a térségben az évszázados olajfaültetvényeket fenyegető Xylella-járvány – írja a Vatikáni Rádió.

A Xylella baktérium évek óta növekvő mértékben károsítja a térség jelképének tekintett olajfákat, és eddig nem találtak hatékony védekezési módszert ellene.

Az Egy Getszemáni-kert olajfák nélkül elnevezésű keresztút – melyen a helybeliek és Otranto, Lecce, Brindisi és Nardo-Gallipoli püspökei vesznek részt – nagyhétfőn este fél nyolckor indul az olasz csizma déli csücskén fekvő Gagliano del Ponte helységből, és a Santa Maria di Leuca-i Szűzanya-kegyhely bazilikájáig tart.

A térség lakói a közelmúlt gazdasági válságától már sokat szenvedtek, és most a számos családnak megélhetést nyújtó olajfa-gazdálkodás is veszélybe került. A püspökök felhívással fordulnak a tudósokhoz, hogy mindent tegyenek meg a veszély elhárítását jelentő módszer kidolgozására. Az olajfa, a térség egyik megélhetési forrása veszélyben van, és veszélybe került így a béke is, melynek szimbóluma éppen a zöldellő olajág – írják felhívásukban a salentói püspökök.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria