Szent Ferenc rá tudott csodálkozni Istenre: Laczkó-Dávid Anaklét OFM

Megszentelt élet – 2022. február 13., vasárnap | 13:01

A Ferences ki kicsoda címmel indított interjúsorozatban az Erdélyi Ferences Rendtartomány tagjai mutatkoznak be, szólva hitükről és a Szent Ferenc-i értékekről. Laczkó-Dávid Anaklét gyergyószárhegyi ferences szerzetessel Biró István, az Erdélyi Ferences Rendtartomány sajtóreferense beszélgetett. Részleteket közlünk az interjúból.

„Isten az egyetlen és helyes viszonyítási pont. Ha Isten az én Istenem, és az én viszonyítási pontom, akkor minden valószínűség szerint a helyemen vagyok. Azon igyekszem, hogy a bűnbánat szentségének kegyelmei által a helyemen lehessek – emelte ki a beszélgetésben Laczkó-Dávid Anaklét OFM. – (...) köszönöm Istennek azt, hogy az ő irgalmából az lehetek, ami vagyok.”

„Ez egy hosszú, folyamatos és szép történet, ahogyan Isten ott volt és van, elkísért és kísér az életem folyamán. Egy hívő ember nem tud egy-két mozzanatot kiemelni az életéből, ebből a szép történetből. Legfentebb sajnálja azokat az időszakokat, amikor nem figyelt annyira Isten jelenlétére, viszont hálás azért, amikor Isten csodálatos jelenlétére még inkább, még intenzívebben rácsodálkozhatott. Így vagyok én is.”

„Assisi Szent Ferencben számomra az a legcsodálatosabb, ahogyan ő rá tudott csodálkozni Istenre, és hogy szenvedélyesen szerette Istent – mondta a gyergyószárhegyi ferences szerzetes. – De Istent nem is lehet másként szeretni, csak szenvedélyesen. És ebben nagyon nagy példa Szent Ferenc, nem csupán számomra, hanem minden kor, minden egyes embere számára. És az, hogy Szent Ferenc Isten szemével, tekintetével látta a világot. Ezért is mindig új Szent Ferenc, és tud újat mondani.”

„...lenyűgöz az, ahogyan az Isten szól hozzánk, különösen az örök Ige, Szent Fia, Jézus által. Mindig újat és újat találok benne, Istennek leírt igéiben… mert ő öröktől fogva szól hozzám. Sokszor megérintenek az igéi, rácsodálkozom vagy elgondolkodom rajtuk… Vagy ami még furcsább: hogy jó ízűeket nevetek… látván Istennek a humorát. Én tehát a teljes és örök Igéről beszélek, mert

Ő az, aki testet akar ölteni bennem, aki koegzisztenciát akar, s amelyre újból és újból igent akarok mondani.”

„Találkozás Szent Ferenccel… mindennap találkozom vele – fogalmazott az interjúban Laczkó-Dávid Anaklét OFM. – ...a kérdés újból és újból feltevődik: Vajon ebben a helyzetben, amiben vagyok, ő mit tenne? Az én helyemben az evangéliumot, a krisztusi lelkületet hogyan élné meg? Vajon az én életem mennyire szól Istenről?

Látván engem – akárcsak Szent Ferencet –, a velem találkozóknak eszükbe jut-e Krisztus, illetve elgondolkodnak-e az evangéliumi élet lehetőségéről? És mit kell még tennem ahhoz, hogy életem még inkább »Krisztus mása« legyen?”

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Erdélyi Ferencesek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria