Szent László oltalmában – Háromszáz éves a nagyvárad-újvárosi templom

Külhoni – 2023. január 13., péntek | 15:11

A váradi Szent László-templom az 1692-es török uralom alóli felszabadulást követően épült, rövid ideig Nagyvárad harmadik székesegyházaként is szolgált. A jeles évfordulóhoz kapcsolódva főpásztori szentmisével ünnepelt a plébániaközösség január 10-én.

Csáky Imre püspök, bíboros az 1692-ben véget ért 32 éves török uralom után kezdeményezte a váradi plébániatemplom megépítését Szent László király tiszteletére. Az épülőfélben lévő templomba 1723. január 10-én költözött át a káptalan; az épületet 1756. május 23-án szentelte fel Forgách Pál püspök.

Az alapítás háromszázadik évfordulója alkalmából Böcskei László nagyváradi megyéspüspök mutatott be szentmisét a várad-újvárosi Szent László-templomban.

Kovács F. Zsolt, a Szent László-templom plébánosa úgy fogalmazott: egy láncszem vagyunk mi, a háromszázadik a sorban, akik ezzel az ünnepi főpapi szentmisével szeretnénk a mögöttünk lévő láncsort ráakasztani a jelen megtartó pillérére, hogy erről a pontról szilárd alapot teremtsünk magunknak és reményteli jövőt biztosítsunk utódainknak.

Böcskei László püspök szentbeszédében ahhoz kérte Isten áldását, hogy ne csak kövekből építsünk templomot, hanem élő és folyamatosan megújuló közösséget tudjunk építeni, mely a jövőbe mutat és amelyet az elmúlt háromszáz év alatt az alapoktól építettek fel a római katolikusok a török alóli felszabadulás utáni Nagyváradon.

A liturgián a szintén jubileumot ünneplő Szent László ének- és zenekar és a helyi Halmos László kórus szolgált.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria